Nog een goochelaar

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de eerste bank zich schuldig maakte aan gegoochel met de variabele hypotheekrente. Obvion was de eerste die de hele wereld over zich heen kreeg, omdat ze de ‘vaste’ opslag op het Euribor tarief zomaar opeens verhoogde. Later volgden ook anderen. Daarna volgde ING, maar die paste de hogere opslag heel netjes alleen voor nieuwe hypotheken met variabele rente toe. Obvion moest gedupeerde klanten compenseren, en vervolgens probeerde Fortis Bank hetzelfde trucje, maar krabbelde snel terug. Dan zou je toch denken: nu hebben de banken wel geleerd dat dit niet zomaar geaccepteerd wordt…. nou nee!

Friesland Bank haalt nu dezelfde goocheltruc uit met de variabele hypotheekrente. Ook zij verhogen de opslag die ze toepassen op het Euribortarief ineens fors, zo blijkt uit een brief naar de klanten. De Consumentenbond is boos en gaat de boel aankaarten bij de minister van Financiën en bij de AFM. Of er iets aan gedaan kan worden zal vallen of staan met de voorwaarden van Friesland Bank. Als daaruit gehaald kan worden dat zo’n actie helemaal niet mag, dan zullen ze echt teruggefloten worden. Maar hebben ze deze mogelijkheid als optie in de hypotheekvoorwaarden opengehouden, dan kan er juridisch weinig mee gedaan worden. Dan is het aan de gedupeerde klanten, die een hypotheek met variabele rente hebben, om Friesland Bank de rug toe te keren als ze er vanaf willen. Maar ja, dat brengt weer hoge kosten met zich mee en bovendien: waar moeten ze dan naartoe voor een betere variabele hypotheekrente?

Lees ook:Obvion teruggefloten
Lees ook:Obvion moet tegemoetkomen voor variabele rente
Lees ook:Obvion: het is de liquiditeitspremie
Lees ook:Obvion – wat doe je nou?
Lees ook:Succes in strijd tegen banken

3 reacties op “Nog een goochelaar

  1. piet.g

    Deze truc wordt ook door Robeco gebruikt waar ik tientallen jaren 1 % boven euribor heb betaald tot de crisis. Sindsdien vallen hypotheken, volgens hun reaktie, plotseling onder een verhoogde risico groep ook al is de hypotheek minder als de helft van de objectwaarde.
    Dus niet 1% maar afhankelijk van de nood voor meer geld. Dit kan doorgaan omdat er politiek niets aan gedaan wordt om het te stoppen. Waarschijnlijk zijn ook daar de belangen groot om het te houden zo het gaat

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Gek dat Robeco hiermee nog niet in het nieuws is geweest zeg – want dat is precies hetzelfde verhaal. Het probleem is natuurlijk: als hun voorwaarden er ruimte voor laten kun je er weinig tegenin brengen.

        /   Beantwoorden  / 
  2. gerrits

    de bank van willen is kunnen……
    de bank van willen jatten is kunnen jatten !!!!!
    maar niet bij ons, wij hebben er een jurist opgezet en ze trekken aan het kortste eind, brutale flikkers. de directie wil een goeie eindejaars uitkering hebben zeker, niet over mijn rug aub

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.