Of je noemt het een woekerhypotheek…

Interessant verschil in berichtgeving weer eens. De AFM start een onderzoek naar de variabele rentes op hypotheken. Wie hier vaker komt heeft waarschijnlijk wel vaker gelezen over het verschil in de ontwikkeling van de variabele rente bij de geldverstrekkers. Grote ophef toen Obvion de ‘vaste’ opslag die ze hanteerde op het Euribor-tarief opeens toch bleek te kunnen verhogen. Waarna Obvion overigens niet de enige bleek, bij veel banken ging de opslag omhoog. Maar goed, deze banken hebben dan in ieder geval nog een duidelijke manier bij het bepalen van de variabele hypotheekrente.

Bij veel andere banken lijkt het volledige willekeur, waardoor de verschillen in de variabele hypotheekrentes tussen geldverstrekkers enorm oplopen. Waar het de AFM nu om gaat is niet om de hoogte van de verschillende rentetarieven te beoordelen, maar om te bepalen in hoeverre de klant goed genoeg geïnformeerd wordt over de wijze van vaststelling. Goed initiatief, want dat kan zeker beter bij veel banken.

Dan terug naar de communicatie over dit aangekondigde onderzoek. De meeste kranten plaatsen gewoon het bericht van het ANP. De Telegraaf niet. Die kopt met “De woekerhypotheek lijkt geboren!“.

Lees ook:Compensatie voor variabele hypotheekrente
Lees ook:Obvion – wat doe je nou?
Lees ook:Obvion teruggefloten
Lees ook:Obvion: het is de liquiditeitspremie
Lees ook:Consumentenbond: banken moeten lagere rente doorgeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.