Consumentenbond: banken moeten lagere rente doorgeven

Consumentenbond bemoeit zich ook met variabele hypotheekrenteHet is inmiddels geen nieuws meer dat de meeste geldverstrekkers de lagere rentes die gelden op Europees niveau niet doorgeven aan hun klanten. De beste graadmeter daarvoor is de variabele hypotheekrente, waarvan Obvion de opslag flink verhoogde maar waarvan Postbank een daling van meer dan een procent aankondigde. Voor de Consumentenbond reden om de banken op te roepen het voorbeeld van Postbank te volgen.

En als de banken niet luisteren? Dan vindt de Consumentenbond dat minister Bos moet optreden. Of eigenlijk verzoeken ze de minister van Financiën om 'er scherp op toe te zien dat de banken geen oneigenlijk gebruik maken van de goedkopere financieringsmogelijkheden die de renteverlagingen van de ECB bieden en zo nodig in te grijpen.'

Het rentegrafiekje in het nieuwsbericht van de Consumentenbond is wel verhelderend. Maar aan de andere kant: hoe zit het dan met die liquiditeitspremie waar Obvion het over heeft? Maken de banken nu meer marge of niet? Als dat niet zo is zouden ze bij het doorgeven van de renteverlaging dus zelf verlies draaien op de hypotheken met variabele rente. Is dat dan gewoon bedrijfsrisico van de banken of is het logisch dat ze dat doorberekenen in de variabele hypotheekrente?

Lees ook:Variabele hypotheekrente Postbank fors omlaag
Lees ook:Consumentenbond wil actie minister
Lees ook:Hypotheekrente zwabbert wat
Lees ook:Komen er regels voor variabele hypotheekrente?
Lees ook:Nog een goochelaar

0 reacties op “Consumentenbond: banken moeten lagere rente doorgeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.