Consumentenbond wil actie minister

Het door de NMa aangekondigde onderzoek heeft de gemoederen rondom de marge op de hypotheekrente nog niet tot kalmeren gebracht: nu is de Consumentenbond het die er aandacht voor vraagt. De bond roept de Minister van Financiën op om iets te doen aan het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt, en de daardoor veel te hoge marges die banken boeken op de hypotheekrente. Dat is immers niet bepaald in het belang van de consument.

In Engeland schijnt zoiets al gedaan te zijn: de minister die afspraken ging maken met geldverstrekkers, om te zorgen voor een lagere hypotheekrente. De redenering van de Consumentenbond, daar zit op zich wel wat in natuurlijk. Bart Combée (directeur Consumentenbond) stelt: “De NMa gaat waarschijnlijk concluderen dat er te weinig concurrerende prikkels meer in deze markt zitten”. Daar kan de minister dus wel op gaan zitten wachten, maar die uitkomst staat eigenlijk van tevoren al vast. Intussen heeft de minister wel aangegeven dat hypotheekbanken meer informatie moeten geven over de manier waarop hun variabele hypotheekrente is opgebouwd. Wat de Consumentenbond betreft, moet die regel er ook meteen voor de vaste hypotheekrente komen.

In het bericht van de Consumentenbond staan wel een paar mooie grafieken die laten zien hoe het zit met die marge. Zoals het volgende:

10jaar_hypotheekrente_NHG

Lees ook:Consumentenbond: banken moeten lagere rente doorgeven
Lees ook:De Jager zit er bovenop
Lees ook:Banken houden hypotheekrentes hoog
Lees ook:Minister Blok hoopt op betere tijden
Lees ook:In actie tegen hoge hypotheekrente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.