Handjeklap tussen hypotheekbanken?

nma
Zou het zo zijn? Zouden de grote banken in Nederland echt afspraken met elkaar hebben gemaakt over het hoog houden van de hypotheekrente? De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis vrezen van wel en hebben daarom gevraagd om een onderzoek van de NMa. Dat onderzoek komt er inderdaad, dus ergens moet de NMa ook nattigheid voelen.

Het schijnt dat momenteel maar liefst 80% van de hypotheekmarkt in handen is van de vier Nederlandse grootbanken: Rabobank, ING, ABN Amro en SNS Reaal. Dat komt mede doordat diverse partijen zich uit de markt hebben teruggetrokken. Buitenlandse partijen die juist nou net de prijsvechters waren met hele scherpe hypotheekrentes. Gevolg is dus kennelijk dat zo’n 80% van de hypotheken terecht komt bij de grootbanken. Als die onderling hebben bedacht dat het slim is om de hypotheekrente lekker hoog te houden, is dat voor die banken natuurlijk kassa.

Ik kan me er niet zoveel bij voorstellen, dat er sprake zou zijn van kartelvorming. Dat de tarieven hoog blijven is natuurlijk voor alle geldverstrekkers heel gunstig: dikke marges maken om de kas weer wat te spekken. De winst van de Rabobank afgelopen jaar loog er niet om tenminste. Bij de presentatie van die cijfers gaf de Rabo overigens aan die beschuldigingen over te hoge marges maar onzin te vinden. Volgens hen blijft er een marge over van zo’n 0,4%, wat toch ook weer niet heel hoog klinkt.

Nou goed, ik zou er eerlijk gezegd van opkijken als de NMa nu echt met schokkende conclusies komt. Als er werkelijk sprake zou zijn van onderlinge afspraken. Een gebrek aan concurrentie, dat zou wel goed de uitkomst kunnen zijn. En een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt – tja, dat zorgt logischerwijs ook voor een hogere hypotheekrente. Niemand staat hard te springen om nieuwe hypotheken en als ze die dan toch verstrekken – dan maar tegen een goede marge. En prijsvechters zijn er niet meer op onze markt, van die partijen die de anderen eigenlijk wel dwingen om de hypotheekrente te verlagen.

Voordat er iets bekend is van het onderzoek, dat duurt natuurlijk nog wel even. Maar ik ben wel benieuwd!

Lees ook:NMa is eruit… wat een verrassing!
Lees ook:Dikke hypotheekwinsten
Lees ook:Hypotheken inderdaad te duur
Lees ook:Banken houden hypotheekrentes hoog
Lees ook:Komen buitenlandse banken hypotheekmarkt bestormen?

0 reacties op “Handjeklap tussen hypotheekbanken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.