Opvang voor betalingsproblemen met hypotheek

Het kabinet heeft toch een beslissing genomen de woningmarkt een klein beetje te helpen. Wel indirect dan, want het gaat om het vereenvoudigen van de Woonlastenfaciliteit die al bestond voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Veel mensen denken dat het een nieuwe maatregel is, maar dat is niet waar. Die Woonlastenfaciliteit bestond al in de regelingen van NHG. Alleen werd er erg weinig gebruik van gemaakt, kennelijk omdat het te ingewikkeld was. Door het nu eenvoudiger te maken om er gebruik van te maken is het idee dat meer mensen die bijvoorbeeld door ontslag niet in staat zijn hun woonlasten te betalen, deze tijdelijk door de Woonlastenfaciliteit kunnen laten overnemen.

Wat er precies eenvoudiger gemaakt wordt weet ik niet. Maar het komt nu over alsof de maandlasten tijdelijk worden overgenomen. In de regeling tot nu toe was dat niet het geval: er kon een aanvullende lening afgesloten worden bij dezelfde geldverstrekker met als doel tijdelijk de woonlasten op te vangen. Dit in situaties van ontslag, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden. Die extra lening komt gewoon bij de hypotheekschuld en wordt dus uiteindelijk wel degelijk door de woningbezitter zelf terugbetaald. Ik kan me niet voorstellen dat de regeling zo aangepast wordt dat het opeens niet meer terugbetaald hoeft te worden. Zou ook niet zo mogen zijn vind ik.

De vraag is of je hiermee niet het probleem van restschulden groter maakt. Als de hypotheek al meer is dan de executiewaarde van de woning, en er wordt nog eens een bedrag bij verstrekt ter opvang van de maandlasten, dan is de uiteindelijke schuld alleen nog maar hoger. Moet er dan alsnog verkocht worden, dan houdt de verkoper nog meer schuld over. Maar ja, als de tijdelijke opvang er wel voor zorgt dat je de woning kunt aanhouden is het wel weer prettig.

Lees ook:Nieuwe hypotheekregels zijn niet uit te leggen
Lees ook:Lopende schulden beïnvloeden hoogte hypotheekverstrekking
Lees ook:Tijdelijke verhuur moet makkelijker!
Lees ook:Restschulden met NHG
Lees ook:Verplichte verzekering tegen waardedaling huis?

0 reacties op “Opvang voor betalingsproblemen met hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.