Tijdelijke verhuur moet makkelijker!

De Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich sterk voor het vereenvoudigen van het tijdelijk verhuren van je woning. Dat is immers een prima oplossing voor de mensen die al een andere woning hebben gekocht, maar hun oude woning niet verkocht krijgen in de huidige woningmarkt. Als je dan in ieder geval je hypotheeklasten maar goedmaakt, of al is het maar voor een deel, dan scheelt dat toch enorm in de financiële problemen die door deze situatie veroorzaakt kunnen worden. Er is een mogelijkheid om tijdelijke verhuur op een voor de hypotheekverstrekker acceptabele manier te regelen.

De Leegstandswet regelt dat er bij tijdelijke verhuur een beperkte huurdersbescherming is. Bij verkoop van de woning kan de huurder geen beroep doen op de huurbescherming en moet de woning binnen afzienbare tijd verlaten. Daardoor kan het huis gewoon ‘vrij van huur en gebruik’ opgeleverd worden, wat de meeste kopers natuurlijk willen. En de bank die de hypotheek verstrekt heeft dus zeker ook.

Er is alleen nog een belemmering, waarover de politiek inmiddels al bezig is. Het heeft te maken met de hypotheekrenteaftrek voor de tijdelijk verhuurde woning. Dat die vervalt bij verhuur van het huis is niet zo vreemd, maar vervolgens kan de aftrek voor die woning niet opnieuw op gang komen als de tijdelijke verhuur beëindigd wordt. En dat terwijl je dus wel de hypotheekrente voor – uit mijn hoofd – twee jaar kunt blijven aftrekken als je twee woningen in je bezit hebt, waarvan er één onbewoond is.

Het makkelijker maken van tijdelijke verhuur is een goede oplossing voor mensen die twee woningen hebben. En misschien helpt het zelfs om mensen die nu niet kopen omdat hun huidige woning nog niet verkocht is, toch die stap te laten zetten. Zou het zomaar de huizenmarkt kunnen helpen.

Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:Overbruggingskrediet valt soms vies tegen
Lees ook:Opvang voor betalingsproblemen met hypotheek
Lees ook:Huizenverkoop ingestort
Lees ook:Verkoop huis gegarandeerd

5 reacties op “Tijdelijke verhuur moet makkelijker!

  1. Woontje

    Moet het makkelijker zijn om je huis te verhuren, of moeten mensen beter geholpen worden bij de verkoop van hun huis?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Hoezo moeten mensen beter geholpen worden bij de verkoop van hun huis? In de zin van makelaars die hun werk niet goed doen? De markt ligt gewoon op z’n gat omdat mensen niet durven te kopen nu…toch?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Hypotheekshop Deventer

    Inmiddels is het probleem hypotheekrenteaftrek opgelost! Nu nog even wachten op wat de banken er van vinden. Zij hebben immers allemaal een huurbeding opgenomen.

    Een generaal pardon kan niet,.. want niet iedereen zit in dezelfde situatie. Wel overwaarde? geen overwaarde? Hoe lang wacht men met verhuren?

    Prima voor wie gaat verhuizen omdat het gewoon kan. Minder aantrekkelijk voor diegene die moet verhuizen wegens werk of anderszins.

    Moet de praktijk maar uitwijzen dan denk ik.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Prevenda

    Het verhuren in het kader van de leegstandswet is de meest veilige manier van verhuren. Helaas maken te weinig mensen die hun woning verhuren hier gebruik van.

    Zij verhuren hun woning middels een ROZ contract en beseffen niet dat dit grote gevolgen kan hebben voor hunzelf en uiteraard ook voor de banken.

    Kortom doe het veilig en verhuur op basis van de leegstandswet, en voorkom narigheid. Wilt u meer weten, wij horen het graag en geven u graag gratis advies.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.