Bouwsector niet blij

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting is leuk voor mensen die toch al overwogen een woning te kopen, zij kunnen nu gebruik maken van 4% lagere kosten, dat kan ze net over de streep helpen en daarmee een impuls geven aan de woningmarkt. Maarrrrr dit voordeel is alleen van toepassing bij de aankoop van een bestaande woning. Nieuwbouwwoningen, daarvoor betaal je geen overdrachtsbelasting, je hebt dan dus ook geen voordeel van deze maatregel als je een nieuwbouwwoning koopt. Dus de koper van een nieuwbouwhuis heeft er niets aan. Misschien als hij zelf ook een woning te verkopen heeft?

Ja, dat zou je denken. Immers: als het verkopen van je huidige woning makkelijker gaat, ben je eerder geneigd jezelf vast te leggen op de koop van nieuwbouw. Maar ja, het is maar een tijdelijke maatregel. Over een jaar is de overdrachtsbelasting weer terug op het oude niveau van 6%. En wie nu een koopovereenkomst voor een nieuwbouwhuis tekent, zal meestal niet binnen een jaar in die woning kunnen trekken. Dus de overdracht van de huidige woning valt dan niet binnen de periode van verlaagde overdrachtsbelasting.

De maatregel zou zelfs slecht genoemd kunnen worden voor de nieuwbouwsector. Immers: mensen zijn nu waarschijnlijk meer geneigd een bestaande woning te kopen dan een nieuwbouwhuis. We blijven Hollanders, we willen gebruik maken van voordeeltjes.

Een mogelijkheid om dit af te dekken is gewoon nu de huidige woning verkopen, en dan tijdelijk gaan huren. Sowieso prettiger om zeker te weten dat je huis verkocht is, als je aan een nieuwbouwavontuur begint. Met die constructie profiteert de nieuwbouw dan misschien toch nog van de lagere overdrachtsbelasting.

Lees ook:Van half jaar naar drie jaar
Lees ook:Tijdelijke verhuur moet makkelijker!
Lees ook:Redding bij hypotheekproblemen
Lees ook:Creatieve bouwondernemers
Lees ook:Hypotheekrentes…worden ze nou gelijk of…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.