Restschulden met NHG

oprotpremieMinister Blok laat onderzoeken of het mogelijk is om een restschuld mee te verhuizen naar een andere woning met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Het is nu al mogelijk om een gerealiseerde restschuld na verkoop van een woning mee te financieren in een andere woning. Positieve ontwikkeling dat het mogelijk is gemaakt, maar in de praktijk werkt het niet. Het is al lastig genoeg om een aan te kopen huis gefinancierd te krijgen, laat staan een extra schuld.

Steeds meer huizen komen onder water te staan. Huizenbezitters die de ambitie hebben om te verhuizen naar een duurdere woning, zouden best hun huidige woning willen verkopen met een restschuld. De nieuw aan te kopen woning is namelijk in euro’s uitgedrukt waarschijnlijk nog verder gezakt. Banken willen hier vaak niet aan meewerken. Ze moeten namelijk een lening verstrekken ruim boven de waarde van het onderpand. Als de prijzen nog verder gaan zakken, wordt het probleem ook groter.

Door de NHG-regels te verruimen moeten er meer mogelijkheden komen. Banken zullen dan flexibeler zijn, want door de NHG wordt het risico kleiner.

Het lijkt mij verstandig om goede afspraken te maken met banken hierover. Indien de mogelijkheid wordt geboden wil dat nog niet zeggen dat banken in de dagelijkse praktijk ook bereid zijn om een hoge lening te verstrekken op een huis dat veel minder waard is.

Lees ook:Rente over restschulden langer aftrekbaar
Lees ook:Slimme starterstip?
Lees ook:Hypothekentaal: hoofdelijk schuldenaar
Lees ook:Oplossing voor restschulden?
Lees ook:Hypotheek voor starter nog moeilijker?

Eén reactie op “Restschulden met NHG

  1. Maartje

    NHG directeur verteld:

    Schiffer benadrukt dat er soms berichten in het nieuws komen over de NHG, die hij bestempelt als stemmingmakerij. “De NHG is een waarborgfonds die niet zomaar mag leegstromen. Wie denkt dat je bij ons zomaar de pot leeg kan trekken, het huis kan laten vallen en de sleutel in kan leveren, heeft het mis. Het fonds is bestemd voor mensen die dit nodig hebben. Als blijkt dat dit zo is, schelden wij de restschuld zeker kwijt. Mits je er zoveel mogelijk aan hebt gedaan om deze te beperken.”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.