Huis kopen: waarom eigenlijk?

Waarom wil je eigenlijk een huis kopen? De prijzen zijn waanzinnig hoog, het is een hoop gedoe met een hypotheek enzo. En als je over een paar jaar weer wilt verhuizen heeft de waardestijging waarschijnlijk de kosten koper nog niet goedgemaakt. Bovendien ben je als huiseigenaar meer per maand kwijt dan alleen je hypotheeklasten. Even zomaar een paar argumenten om niet te kopen en lekker te huren.

Als dat maar zo makkelijk was… lekker huren. Een huurwoning met een betaalbare huur is vaak moeilijk te krijgen. Beland je in de vrije sector huur, dan betaal je zoveel dat een hypotheek goedkoper is. En dan hebben veel mensen toch liever dat ze maandelijks een bedrag aan rente en een stukje (sparen voor) aflossing betalen. Want de waardestijging van de woning is dan wel voor jezelf.

Wat ik zeg over “als je over een paar jaar wilt verhuizen” zien veel mensen overigens wel over het hoofd. Bij de aankoop van een bestaande woning betaal je al 6% overdrachtsbelasting en daarbij nog een paar procent aan kosten koper. Die kosten ben je gewoon kwijt en voordat een woning je geld oplevert moeten die kosten goedgemaakt zijn. Dus ben je niet zo honkvast of denk/hoop je binnen een paar jaar ergens anders heen te gaan: sta dan even stil bij de gevolgen. Een huis verkopen met een restschuld (omdat de hypotheek hoger is dan de opbrengst) is niet bepaald leuk.

Het op stel en sprong kopen van een woning door mensen die net een relatie hebben, is ook zo’n punt van overweging. Hoe leuk je elkaar ook vindt, hoe verliefd je ook bent – de gezamenlijke aankoop van een woning is in feite een grotere verplichting dan trouwen. Als geen van beiden de hypotheek op het eigen inkomen kan dragen en de relatie gaat mis…. dan moet de woning verkocht worden. Met bovengenoemd risico op een restschuld. Ik heb genoeg jonge stellen aan mijn bureau gewezen op dit risico en altijd wordt het weggewuifd. Wel heel naar als ze een jaar na de aankoop inderdaad de relatie verbreken.

Een woning kopen is heel leuk , een eigen woning bezitten ook, en het kan financieel erg goed uitpakken. De woningmarkt is nu eenmaal zo dat het kopen van een woning op één inkomen voor de meeste starters onbereikbaar is. Maar kopen op twee inkomens (en helemaal als je die inkomens allebei helemaal nodig hebt) brengt ook risico’s met zich mee die je wel moet kennen.

Lees ook:Tussen wal en schip?
Lees ook:Da’s het risico dat je neemt
Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:Je kunt natuurlijk ook juist wél kopen…
Lees ook:Creatieve bouwondernemers

Eén reactie op “Huis kopen: waarom eigenlijk?

  1. Carl Stanford

    Ach, voor mij geldt dat ik naar een huis ben gaan kijken toen ik uit mijn huur-flatje groeide. Daarnaast leek het me wel leuk om in een buurt te gaan wonen met veel groen en wat rust na mijn – toenmalige – 60 tot 70 urige werkweken. En dat soort omgevingen zie je volgens mij zelden hoogbouw. Die extra ruimte is ondertussen weer verloren gegaan aan 2 heerlijke kleine ventjes :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.