Da’s het risico dat je neemt

De woningkater van ex-geliefden… een verdrietig verhaal op OverGeld. Natuurlijk is het heel vervelend, als je een woning koopt met je lover, na een paar jaar samenwonen uit elkaar gaat en de woning niet verkocht krijgt voor een prijs die gelijk is aan of hoger dan de hypotheek. Dat geeft dan een restschuld, en het beperken van die restschuld is dan voor verkopers weer een reden om de vraagprijs niet te laten zakken.

Dus blijven ze met de woning zitten, één van beiden blijft er dan maar in wonen maar de ander is en blijft mede hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Tenminste, als de achterblijvende bewoner niet het inkomen heeft om de hypotheek volledig op zijn of haar naam over te zetten. Zo’n situatie kan lang duren, en heeft de nodige gevolgen voor de ex-geliefden.

Heel vervelend, maar dat is dus wel het risico dat je neemt als je samen een huis gaat kopen. Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, een paar jaar geleden werd er in ieder geval heel gemakkelijk gedacht over de risico’s van kopen. Ik legde het de stellen die samen wilden kopen altijd wel uit, alleen kon ik me toch niet aan de indruk onttrekken dat ze het zich toch niet echt realiseerden. De roze bril maakt dat je het risico op dat moment niet ziet.

Lees ook:Huis kopen: waarom eigenlijk?
Lees ook:Slecht als starter gespaard moet hebben?
Lees ook:Je kunt natuurlijk ook juist wél kopen…
Lees ook:NHG geen luilekkerland?
Lees ook:NHG over kwijtschelding restschuld bij scheiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.