NHG geen luilekkerland?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)…is het nou een geweldig instrument, of had het er beter niet kunnen zijn? Ooit bedacht om de burger zonder eigen geld in staat te stellen een huis te kopen. Koopsom plus álle kosten kun je financieren. En als er een restschuld overblijft bij verkoop door onvoorziene omstandigheden, dan wordt die van je overgenomen. Tja, zo is het kopen van een eigen huis heel makkelijk gemaakt in Nederland.

Toch vindt NHG-baas Karel Schiffer dat NHG niet als luilekkerland gezien moet worden. Want dat kwijtschelden, dat gebeurt alleen bij gedwongen verkoop door echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Die scheiding moet aangetoond worden, vertelt hij op Overgeld. Klinkt serieus maar wat zegt dat nu eigenlijk? Er zijn situaties denkbaar waarin het financieel slim is om uit elkaar te gaan en met die reden de woning te verkopen. Verlies draagt NHG. Om vervolgens weer fijn  samen verder het leven te delen? Of controleert NHG ook of je achteraf niet toch weer samenwoont dan?

Er staat ook dat gecontroleerd wordt of iemand nog eigen vermogen heeft. Dus…staat daar dat in dat als je ergens nog geld hebt staan, dat je de restschuld van de hypotheek bij gedwongen verkoop daar eerst zelf mee moet aflossen? Eerlijk gezegd heb ik dat nooit geweten… zou dat zo zijn? Kan het in de voorwaarden niet zo snel terugvinden.

Schiffer wordt geciteerd met ‘Zie het als een brandverzekering. Als iemand zijn eigen huis in de fik steekt, keert een verzekeraar niet uit. Als je er niet alles aan doet om de restschuld te verlagen of gedwongen verkoop te voorkomen, dan steek je als het ware het huis in de fik.’ Maar de verzekeraar gaat bij brand niet checken of iemand misschien eigen geld heeft om de schade mee te dragen. Doet NHG dat wel?

 

Lees ook:Verzachting van de restschuld
Lees ook:NHG zette boel op stelten
Lees ook:Banken moeten meedenken bij betalingachterstanden hypotheek
Lees ook:Hoezo zekerheid met NHG?
Lees ook:Weglopen van je huis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.