Verzachting van de restschuld

Wie een restschuld overhoudt bij het verkopen van zijn huis is natuurlijk niet blij. Logisch: je hebt het huis niet meer, maar moet nog wel blijven betalen aan de overgebleven schuld. Omdat je huis te weinig opleverde om de hele hypotheek mee af te lossen. En formeel is de rente over de restschuld niet aftrekbaar.

Immers: om hypotheekrente (of rente van andere schulden, die ook) te mogen aftrekken, moet het gaan om een ‘eigenwoningschuld‘. De naam zegt het al: de schuld die hoort bij de eigen woning. Wie geen eigen woning meer heeft, kan dus eigenlijk nooit een eigenwoningschuld hebben. En dus de rente over de restschuld niet aftrekken.

Om het restschuldleed een beetje te verzachten, heeft de nieuwe regering al geregeld dat de rente over de restschuld wel aftrekbaar is. Voor een periode van 5 jaar, al wordt er nog wel geprobeerd om daar 10 jaar van te maken. Die aftrek gaat trouwens niet – zoals oorspronkelijk bedacht – in per 1 januari 2013, maar al per 29 oktober. Zo willen ze voorkomen dat mensen wachten met de verkoop van hun huis, omdat anders de rente over de restschuld niet aftrekbaar zou zijn.

De wens van die 10 jaar komt van de kamerfracties van VVD en PvdA. Het zou dus best kunnen dat dit ook nog doorgevoerd zal worden. Dan gaat minister Blok (Financiën) ook nog praten met de verzekeraars over het eventueel mogen opnemen van het geld dat vastzit in een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW). Nu maar hopen dat al deze maatregelen ervoor zorgen dat degenen van wie het huis ‘onder water staat misschien toch tot verkoop overgaan.

Lees ook:Aftrek rente restschuld: 10 jaar
Lees ook:Restschuld fiscaal aftrekbaar?
Lees ook:Hoe veilig is Nationale Hypotheek Garantie?
Lees ook:Rollebollen met de bank: DSB taferelen?
Lees ook:Wel of geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

0 reacties op “Verzachting van de restschuld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.