Tussen wal en schip?

Meestal houd ik me niet bezig met huurwoningen, deze blog gaat tenslotte over hypotheken en dus over de eigen woning. Toch is de nieuwe regelgeving voor woningcorporaties wel het bespreken waard. Vanaf 1 januari 2011 geldt een nieuwe regel (opgelegd vanuit Brussel) voor het verdelen van de sociale huurwoningen.

Deze sociale huurwoningen (met een huur tot €648), moeten vanaf dan voor minimaal 90% toegewezen worden aan huishoudens meteen inkomen onder de €33.000. Zodra ze vrijkomen natuurlijk, er worden hiervoor geen mensen uit hun huis gezet. Dat is een lastig probleem voor de mensen die net boven die grens zitten met hun inkomen. Zij zijn dan aangewezen op de vrije sector huurwoningen (duur!) of het kopen van een woning (lang niet altijd verstandig en mogelijk).

Wat gaat dit doen met de woningmarkt? Dikke kans dat huurders met ‘lagere middeninkomens’ nog meer blijven zitten waar ze zitten. Als ze een uitstapje maken naar een duurdere huur- of een koopwoning, kunnen ze immers niet meer terug naar de sociale huurwoning.

Het zou er natuurlijk ook voor kunnen zorgen dat meer van deze mensen een huis gaan kopen. Alleen: heel veel huurders (bijna een half miljoen) zouden op zich liever een huis willen bezitten, toch ligt de woningmarkt stil. Omdat ze niet durven, omdat de kosten zo hoog zijn, omdat de betaalbare woningen nog niet beschikbaar zijn, omdat ze geen of onvoldoende hypotheek kunnen krijgen. Verzin het maar.

Als ze niet kunnen (of willen) kopen, vallen deze lagere middeninkomens dus mooi tussen wal en schip. Moeten ze duur gaan huren.

Lees ook:Dieren de dupe van huizencrisis
Lees ook:Vlaktaks als remedie voor huizenmarkt?
Lees ook:Nee Telegraaf!
Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Lees ook:Strengere hypotheeknormen vanaf 2015

2 reacties op “Tussen wal en schip?

  1. Hypotheek Financieel Advies

    Dit is een nadeel van Europese wetegeving. De verschillen in sociaal en economisch (fiscaal) opzicht zijn verschillend en de gevolgen kunnen per land aanzienlijk zijn voor een bepaalde groep. Overigens hoeven de gevolgen niet negatief te zijn. Het is echter op dit moment vroeg om daar al iets over te kunnen zeggen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.