Iedereen minder aftrek hypotheekrente?

Zou er dan toch iets anders gaan gebeuren met de hypotheekrenteaftrek, dan in het Lenteakkoord staat? Het zou zomaar kunnen…vandaag komt een speciale commissie met een voorstel voor een pittige verandering van het belastingstelsel. Met daarin -natuurlijk- een aanpassing van de manier waarop omgegaan wordt met hypotheekrente.

De Commissie Van Dijkhuizen is hiermee aan het werk geweest. Het plan wordt vandaag voorgesteld aan het demissionaire kabinet, én komt op tafel bij de formatiebesprekingen tussen VVD en PvdA. Even kort: minder aftrek voor hypotheken – zowel voor bestaande als nieuwe hypotheken. Ook minder aftrek voor pensioensparen. Nog maar eens een btw-verhoging. En in ruil daarvoor: lagere inkomstenbelasting. Ook voor iedereen, want het toptarief gaat in het voorstel omlaag van 52% naar 49%.

Even over de plannen op het gebied van hypotheken. De aftrek wordt afgebouwd volgens een vooraf vastgelegd schema – zowel voor bestaande als nieuwe hypotheken. Daar lees ik uit dat je niet verplicht bent daadwerkelijk af te lossen, alleen een afbouw van de aftrekbare hypotheekrente dus. Los je in werkelijkheid niet af – zelf weten, alleen is dan niet de volledige rente  aftrekbaar.

Dat vind ik dan raar in combinatie met het idee om restschulden (je weet wel, de lening die overblijft bij verkoop als je huis minder oplevert dan de hoogte van je hypotheek) fiscaal aftrekbaar te maken. En een schadefonds voor mensen met restschulden. Daar kom ik vandaag nog wel een keer op terug denk ik!

 

Lees ook:Restschuld fiscaal aftrekbaar?
Lees ook:Nieuwe plan hypotheekrenteaftrek goed ontvangen
Lees ook:Hypotheekrentes…worden ze nou gelijk of…?
Lees ook:Bilaa-Riba baalt als een stekker
Lees ook:Daar gaat ie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.