Nieuwe plan hypotheekrenteaftrek goed ontvangen

Het zou zomaar wat kunnen worden. Onze inkomstenbelasting zou zomaar weleens helemaal op z’n kop gezet kunnen worden. Dat was immers het voorstel van de Commissie Van Dijkhuizen en … eigenlijk wordt het plan heel goed ontvangen. De meeste politieke partijen zien het wel zitten. Vooral waar het gaat over de hypotheekrenteaftrek.

CDA en D66 blijken behoorlijk positief. Natuurlijk met kanttekeningen, maar de basis vinden ze prima. VVD en PvdA reageren niet – als onderdeel van hun radiostilte tijdens de formatiebesprekingen. Eigen Huis juicht dat het plan goed is voor de woningmarkt. Geleidelijke afbouw van de aftrek, in combinatie met een verlaging van het belastingtarief – dat zou het koopkrachteffect van de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de hand moeten houden.

In een column op FD.nl schrijft Klaas Broekhuizen: “De commissie legt het onzinnige plan van diverse banken – om iedereen verplicht zijn hele hypotheek te laten aflossen – terecht naast zich neer. De aftrek wordt voor de fiscus wel fors gereduceerd, voor nieuwe en bestaande hypotheken, maar dat gaat gestaag en wordt gecompenseerd in de lagere tarieven voor de inkomstenbelasting. Door de fiscale aftrek te beperken tot 37% en dertig jaar, wordt aflossen niet verplicht, maar wel bemoedigd.” Ja, tot zover kan ik er ook wel in mee.

Het wegnemen van de belastingvoordelen van zzp’ers vind ik wel zorgelijk. Ben er natuurlijk zelf één en bevind mij in een steeds grotere groep flexibel werkenden. Misschien moet er fiscaal eens onderscheid gemaakt worden tussen ‘ondernemen’ en ‘freelancen’?  De freelancer gelijk stellen met de werknemer lijkt me ook niet reëel, we nemen immers wel meer risico. Maar goed, dat gaat niet over hypotheken.

Wat hypotheken betreft zie ik nergens reacties op het idee rondom het aftrekbaar maken van een restschuld. Terwijl dat punt voor mij juist wel opvalt. Had ik gisteren nader op in zullen gaan…is er niet van gekomen…probeer ik vandaag!

Lees ook:Iedereen minder aftrek hypotheekrente?
Lees ook:Helemaal geen hypotheekrenteaftrek meer
Lees ook:Wat vind jij van maatregelen hypotheekrente?
Lees ook:Zachte landing hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek minder beperkt

3 reacties op “Nieuwe plan hypotheekrenteaftrek goed ontvangen

  1. van Houtum

    Ik wil hier toch eens op reageren.

    Ik ben geen hoog geleerde in de economy etc, maar vraag me toch echt af waarom alles zo moeilijk gemaakt wordt:

    Mijn voorstel:
    De Nederlandse Bank neemt alle hypotheken bij de banken weg en brengt deze onder zijn eigen paraplu.(de staat)
    Doordat de Nederlandse Bank dit overneemt kan deze de rente van alle hypotheken verlagen, aangezien hier geen bank tussen zit die winstgevend moet zijn.

    Hierdoor kan de hypotheekrente aftrek verdwijnen.

    Ik heb dit niet doorgerekend, maar ik denk wel dat als de Rente die de Nederlandse Bank zal gaan rekenen, dit de hypotheekrente die niet meer aftrekbaar is zal compenseren!

    Hierdoor denk ik dat we een situatie creeren dat zowel de staat, als de burger er profijt van heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ed Tindal

    Een zichzelf respecterende souvereine staat regelt z’n eigen monetaire systeem door zelf voldoende geld in omloop te spenderen.
    Geldcreatie door private banken is de aloude truc van de Babylonische Broederschap. Als de bevolking “fractional reserve banking” en rente op leningen accepteert laat dan de inkomsten daarvan terugvloeien naar de staat (= bevolking )in plaats van de zakken van het bankiersgilde.
    Maar ja, wat is er nog over van onze souvereiniteit in dit EU gedrocht !

      /   Beantwoorden  / 
  3. chris mansvelt

    Waarom de deelnemers van de levensloopregeling niet in staat stellen om met het gespaarde tegoed de hypotheek af te lossen. Het mes snijdt aan twee kanten, nl minder belsating aftrek en deelnemers kunnen hun tegoed niet meer aanwenden om eerder te stoppen met werken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.