Informatie over hypotheken: eenvoudiger please!

Informatie over hypotheken moet eenvoudigerEen schokkend resultaat kwam uit een onderzoek van GeldXpert: “informatie over hypotheken moet eenvoudiger, transparanter en toegankelijker”. Goh, zouden ze dat zelf met hun DigiDaantje gaan oplossen? Op de site van GeldXpert zelf kom ik over het onderzoek niets tegen, dat vind ik dan altijd weer gek. Wel resultaten naar buiten brengen maar niet op de eigen site vermelden.

Maar goed, de boodschap: informatie over hypotheken moet eenvoudiger. Daar kan ik me op zich wel in vinden. Zelf doe ik mijn best om alles over hypotheken zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen. Maar daarin ben ik niet de enige: veel sites van geldverstrekkers en tussenpersoonketens bevatten bergen pagina’s met op zich duidelijke informatie over hypotheken. Hypotheekvormen en -begrippen worden zo helder mogelijk uitgelegd. Daar schijnt het probleem ook niet te zitten: globaal weet men wel welke hypotheekvormen er zijn.

Maar dan: wat zijn de voor- en nadelen? En de belangrijkste vraag voor jou is natuurlijk: welke hypotheek is het beste voor mij? Dat is gewoon best lastig om op eigen houtje te bepalen. Als het nou alleen maar een lening was… maar nee: bij een hypotheek komt veel meer kijken dan alleen die zak met geld. Moet die lening afgelost worden en zo ja: hoe dan? Wil je daarbij volledige zekerheid of ben je bereid wat risico te nemen voor een hoger rendement? Welke verzekeringen zijn nodig? Arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden… en hoe zit het met m’n pensioen?

Kortom: informatie over hypotheken kan nog zo duidelijk gebracht worden, de crux zit in het toepassen van die informatie op de persoonlijke situatie. Dat is zo makkelijk nog niet, daarom heb je daar ook meestal een adviseur bij nodig. Gá dan ook naar een adviseur, maar zorg dat je voorbereid bent. Daar heb je dan die informatie weer bij nodig – zodat je weet waar die adviseur het over heeft en kunt inschatten of het advies inderdaad het beste is. Ook de voorwaarden van verzekeringen moeten zo eenvoudig mogelijk geformuleerd worden. Als u de polisvoorwaarden van bijvoorbeeld de autoverzekering raadpleegt moeten u de omschrijvingen kunnen begrijpen.

Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken
Lees ook:Top 20 hypotheken
Lees ook:De bank werkt niet gratis
Lees ook:Verzwijgen adviseurs banksparen?
Lees ook:Zijn het net drugsdealers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.