Verzwijgen adviseurs banksparen?

VEH stelt dat banksparen verzwegen wordt door adviseursDe Stentor publiceerde een artikel over een steekproef van de Vereniging Eigen Huis, waaruit blijkt dat hypotheekadviseurs de mogelijkheid van banksparen op grote schaal verzwijgen. Gewoon niet meenemen in hun advies. Waarom? Provisie natuurlijk: aan banksparen verdient een adviseur veel minder dan aan een beleggings- of spaarpolis.

Op de site van de Vereniging Eigen Huis zelf kom ik niets tegen over dit onderzoek, jammer. Uit het artikel begrijp ik dat het gaat om een mystery shoppers-bezoek bij 20 zelfstandige hypotheekadviseurs. Niet erg grootschalig dus, maar dat bij een klantprofiel waarbij banksparen het beste is maar 3 van die adviseurs dat advies geven, is wel zorgwekkend.

Er zijn natuurlijk nog wel wat andere invalshoeken om naar deze gegevens te kijken. Ik brainstorm maar een beetje. 

1. Zijn de adviseurs wel al goed genoeg ingevoerd in de bankspaar-optie? Zou wel zo moeten zijn natuurlijk, als ze hun vak serieus nemen. De mogelijkheid bestaat immers al acht volle maanden. Maar ja, ook een hypotheekadviseur is (helaas) vaak een gewoontedier.

2. Is het onderzoek van Eigen Huis niet gekleurd? We hebben al eerder gezien dat de VEH en de Consumentenbond erg hun best doen om steeds maar weer banksparen te promoten.

3. Hebben veel adviseurs na serieus onderzoek besloten dat ze geen voorstander zijn van banksparen en overwegen ze het daarom niet voor hun klanten? Noemen ze het dan ook niet eens in hun gesprekken? Geen goede zaak, de keuze is immers altijd aan de klant.

Het beste advies is natuurlijk voor iedere klant verschillend. Waar banksparen een goede mogelijkheid is moet het ook meegenomen worden in het advies. Daar zullen dit soort berichten van VEH dan misschien toe bijdragen?

 

Lees ook:Banksparen krijgt voet aan de grond
Lees ook:Charme offensief banksparen?
Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken
Lees ook:Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?
Lees ook:Shop til you drop

2 reacties op “Verzwijgen adviseurs banksparen?

  1. lambert becks

    Een adviseur moet adviseren. Als een bankspaarproduct het best passend is, moet dat geadviseerd worden. VEH en CB gaan er echter zo maar van uti dat banksparen goed en goedkoop is. Onafhankelijke onderzoeken (o.a. MoneyView) laat zien dat dat lang niet altijd zo is. Ben erg benieuwd naar het onderzoek. Kennelijk is VEH niet erg overtuigd van haar eigen onderzoek, althans ze toont het niet op haar eigen site…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Bram

    Banksparen is in 9 van de 10 gevallen de beste optie. Op dit moment is de Postbank nog steeds bezig beleggingshypotheken aan het verkopen. Gezien hoogte van de rente en het feit dat banksparen (bij de meeste banken) kosteloos is, is dit veel voordeliger met ook nog zekerheid. Alleen probleem is dat tussenpersonen er minder aan verdienen..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.