Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?

Banken brengen gemiddeld lage advies- en bemiddelingskosten in rekening bij de klant in vergelijking met de onafhankelijke adviseur. Dit is te verklaren doordat ze minder tijd hoeven te investeren in het zoeken naar het beste product. Ze adviseren toch een hypotheek uit eigen keuken. Volgens de AFM wordt de onafhankelijke adviseur benadeeld door verstopte kosten in rentetarieven.

Sinds 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan om provisie in rekening te brengen bij de klant. De kosten moeten nu rechtstreeks bij de klant in rekening worden gebracht. Dit maakt het financieel advies transparant en zorgt voor concurrentie tussen de adviseurs. Banken nemen hierbij een bijzondere positie in. In tegenstelling tot de onafhankelijke adviseur adviseren zij niet het beste product in de markt. Zij gaan bij de advisering een advies verstrekken gericht op hun eigen producten. Dit levert een tijdsbesparing op, dus kunnen ze lagere tarieven hanteren.

De banken blijken de kosten kunstmatig laag te houden. Een deel van de kosten kunnen ze compenseren met de hoge kosten die verwerkt zitten in de hypotheekrentes.

Dit lijkt mij alarmerend nieuws waar iets mee moet gebeuren! In de media heeft het nauwelijks aandacht gekregen. Het zal wel weer overwaaien en de banken kunnen gewoon door gaan met deze oneerlijke werkwijze.

Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken
Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?
Lees ook:Online hypotheekadvies werkt niet
Lees ook:Independer hypotheekprijs naar AH Finance
Lees ook:Bijbouwe.nl – Tegen lage kosten een online hypotheek afsluiten

2 reacties op “Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?

  1. Ren'Hazenberg

    Toch mooi dat er dan één bank is die dan wel het onderscheid maakt: met advieskosten die op hetzelfde niveau liggen als bijvoorbeeld ABN en ING kan de klant bij een SNS Bank kiezen uit 9 verschillende marktpartijen waaronder Aegon, ASR, Delta Lloyd, NN Syntrus Achmea en Woonfonds en natuurlijk de eigen SNS Bank. Datzelfde geldt voor de bijbehorende overlijdensrisico- en woonlastenverzekeringen: ook daarvoor kan uit verschillende aanbieders de beste worden gekozen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jeroen

    Al die mensen die denken dat een bank “adviseert”, willen graag belazerd worden. Een bank adviseert niet, een bank distribueert een product en dan uiteraard het liefst een product waar voor de bank het meeste rendement uit kan worden gehaald..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.