Shop til you drop

Een hypotheekadvies op maat... maar de maat is overal andersDe nieuwe column van Jos Koets op IEX gaat over shoppen voor een hypotheekadvies. Hij adviseert mensen óók bij anderen langs te gaan om een goede keuze te kunnen maken. In dit geval was er een IEX-lezer die op die manier te werk ging en zijn ervaringen met Jos wilde delen. Hij ging naar de Hypotheker, naar HypotheekVisie, naar een makelaar, naar Fortis Bank en naar Jos.

Om een lang verhaal kort te maken: de cijfers die de klant de adviseurs gaf waren niet om over naar huis te schrijven. Jos meldde zijn eigen cijfer er niet bij maar dat zal vast hoger geweest zijn. Nu vind ik die cijfers niet zo spannend eerlijk gezegd. Het zegt niet zoveel bij welk kantoor je komt, het gaat om de adviseur die bij je aan tafel komt zitten.

Eigenlijk gaat het hier om de steeds maar weer terugkerende vraag: hoe kom je bij een echt goede adviseur terecht? Dat is voor de gemiddelde consument erg lastig. Als je zelf niets van de materie weet kun je er moeilijk beoordelen of het advies goed is. Er zijn immers genoeg adviseurs die een gelikt advies presenteren dat inhoudelijk kant noch wal raakt. En hoe moet de consument dat weten?

Bij vijf verschillende adviseurs langsgaan helpt wel. Eigenlijk als manier van kennisvergaren. Als consument heb je wat kennis van zaken nodig om de kwaliteit van een adviseur te kunnen inschatten. Maar er zullen ook genoeg mensen zijn die erg in de war raken van veel verschillende adviesgesprekken met allemaal verschillende verhalen en dan helemaal geen beslissing kunnen nemen.

Lees ook:Wegwijzer: adviseurs vergelijken
Lees ook:Independer hypotheekprijs naar AH Finance
Lees ook:Verzwijgen adviseurs banksparen?
Lees ook:Wie geeft het beste hypotheekadvies?
Lees ook:De bank werkt niet gratis

9 reacties op “Shop til you drop

  1. Jos Koets

    Helaas werkt de overheid nog steeds mee dat klanten aan de tafel komen te zitten met adviseurs die geen diploma hebben. De WFT eisen zijn leuk verzonnen, maar ook deze zijn niet waterdicht. Waar ik al vijf diplomas heb gehaald via echte examens, halen andere adviseurs diplomas met hun boek erbij (om de vragen te beantwoorden). Zolang dit mogelijk is, zullen er klachten blijven volgen. Zelfs de AFM slaat niet met zijn vuist op tafel om eens goed op te treden. In ieder geval is gebleken uit mijn onderzoek dat veel belangrijke dingen niet worden besproken. Gewoon lekker een berekening maken en dan vragen om een handtekening. Het wordt tijd dat we eens goed in de spiegel kijken

    Gr. Jos Koets
    NB: Het cijfer voor mijn kantoor was trouwens een 8,5. En dat heeft er voor gezorgd dat ik mijn adviesgesprek nog uitgebreider en beter wil gaan doen voor de toekomstige klanten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Jos: slecht advies wordt toch niet alleen veroorzaakt door gebrek aan kennis? Ik heb genoeg adviseurs meegemaakt die misschien de kennis wel hadden maar gewoon hun eigen verdiensten te belangrijk vonden. Of niet konden luisteren. Of niet genoeg tijd hadden door gepush van bovenaf. En zo kun je nog wel een tijdje doorgaan.
    Je hebt gelijk: jullie (want ik hoor er niet meer bij) moeten eens goed in de spiegel gaan kijken. Alleen wat je in de spiegel ziet heeft ook weer met je moraliteit te maken. Dusssss…. lastig probleem!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Marc Spits

    Shoppen shoppen shoppen Hypotheekshoppen zou ik zeggen,…

    De kwaliteit van een hypotheekadvies hangt af van het opleidingsniveau van de betreffende adviseur en niet van het kantoor waar hij/zij werkt. Een hypotheekadviseur van 1 van de grote ketens heeft wat mij betreft wel de voorkeur. Deze adviseurs zijn minimaal “erkend hypotheekadviseur” en meestal “Hypothecair planner”. Dit laatste heeft de voorkeur. Bij de drie grote ketens heeft permanente educatie en externe controle op de kwaliteit een hoge prioriteit.
    Daarbij moet ik opmerken dat wie het hardst schreeuwd dat hij het beste product heeft omdat dit in 1 of ander lijstje staat kennelijk de wensen en voorkeuren van de klant vergeet. Wij van De Hypotheekshop hebben vorige week al bekend gemaakt dat we af willen van provisie op hypotheken omdat de klant centraal moet staan.

      /   Beantwoorden  / 
  4. John

    Wij van WC-eend adviseren WC-eend?

    Ook zonder provisie maar mét factuur hou je goede en slechte adviseurs (ook bij de hypotheekshop). Als de klant straks per adviesgesprek een nota krijgt moet ik nog maar zien of hij nog gaat shoppen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Marc Spits

    Beste John,

    Dat is nu precies het punt. Een consument moet begrijpen dat hij alleen een goed advies kan krijgen wanneer de adviseur op geen enkele wijze meer geprikkeld wordt door de producten. Men kan zich nog steeds vrijblijvend oriënteren. Dit is iets anders als advies. Wanneer een consument een volledig advies wil van meerdere uren / cessies kan dit zowel op de ouderwetse manier als op uurtarief. Op deze manier kan een consument kiezen en hoeft hij niet meer te shoppen. Immers dat doen wij al voor de consument.

      /   Beantwoorden  / 
  6. John

    Beste Marc,

    Er zullen altijd adviseurs zijn die niet luisteren naar hun klant of gewoon onkundig zijn, hoe ze ook beloond worden.

    Je hebt gelijk als je zegt dat de prikkel verdwijnt om producten te sluiten die niet in het belang zijn van de klant. Je verdientste wordt er immers niet hoger door (in het geval van zuivere facturering, volgens jullie eigen plannen wordt er nog steeds 50% provisie behouden).

    Maar ook in het geval van een factuur is het mogelijk om slecht advies te geven: Vraag aan een adviseur of de klant zijn hypotheek moet oversluiten, de adviseur kan kiezen of hij netjes nee zegt (als het inderdaad geen voordeel biedt) of hij zegt ja en kan zijn uren schrijven. Het blijft voor hem inkomen dus een prikkel.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Marc Spits

    Beste John,

    Dat is nu dus precies het verschil. Als het niet handig is om een hypotheek over te sluiten kan de adviseur dit nu gewoon zeggen. Als de consument al een klant van hem is kan hij dat uit service doen. Als de consument geen klant is kan hij voor zijn tijd een nota sturen.

    En oh ja,.. wij van wc eend vertellen dat glorix, ajex enz.. dus ook goed kan werken. Afhankelijk van de situatie.

    In mijn eerste reactie zei ik 3 grote ketens.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Jos Koets

    Laat een klant gewoon kiezen of hij op provisiebasis wilt betalen of op factuurbasis. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Ik weet van diverse klanten van mij dat zij heel erg blij zijn met de provisie mogelijheid. Deze klanten hebben een advies gekregen toen zij gingen verhuizen zonder dat ik daar iets aan verdiend heb. Namelijk de verhuisregeling toegepast. Factuur basis heeft dus ook zijn nadelen. Bovendien is mijn provisie niet meer dan 1,25% van het hypotheekbedrag (hypotheken tot 300.000 euro, daarboven is het 1%). De rest betaal ik altijd terug aan de klant.

    Gr. Jos

      /   Beantwoorden  / 
  9. Marc Spits

    Prima initiatief Jos,

    Gewoon kiezen is beter tot dat er duidelijk goedkopere producten zijn zonder ingebouwde provisie.

    Ik ben er van overtuigd dat wanneer er genoeg producten zijn die geen provisie kennen er een echt voordeel te behalen is voor de klanten. Dan heeft een goede adviseur met productkennis echt een toegevoegde waarde.

    Groeten Marc Spits

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.