Weetje van de week: Oversluiten met NHG

de regeling bevat een hoop weetjesOp de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kom ik nog wel een keer uitgebreid terug. Maar wat aardig is om te weten, is dat je ook bij het oversluiten van je hypotheek NHG kunt aanvragen. Dit is dus niet beperkt tot het moment van aankoop van een woning.

Bij dat oversluiten moet er dan wel sprake zijn van woningverbetering. En je moet er geen (grote) consumptieve bedragen in meefinancieren, dan gaat de vlieger niet op.

Die woningverbetering: daar zit het handigheidje. Dat hoeft namelijk helemaal geen grote (en kostbare) verbouwing te zijn. Zelfs als je alleen maar een klein postje voor verf in je financieringsopzet meeneemt wordt dat als verbouwing aangemerkt. In sommige situaties kun je daarmee een aardig rentevoordeel behalen.

Een ander grappig detail is dat bij oversluiten met NHG de woning niet meer te duur kan zijn. Bij aankoop geldt dat je alleen in aanmerking komt voor NHG als de koopsom plus 12% (bij bestaande bouw) binnen de NHG grens valt (2008: € 265.000 dus een maximale koopsom incl verbouwingskosten van € 236.607). Koop je een duurdere woning, dan heb je pech gehad. Maar met een duurdere woning kun je dus wel oversluiten met NHG. Je moet dan met de lening natuurlijk wel nog steeds binnen de genoemde grens blijven.

Er zijn situaties denkbaar waarin iemand een iets duurdere woning koopt, een hypotheek afsluit zonder NHG maar die direct daarna oversluit naar 'met NHG'. Dat kost wel extra geld maar het rentevoordeel kan dat misschien wel goedmaken.

Heb je de andere Weetjes van de week al gezien?

Lees ook:Dat gaat dus niet door!
Lees ook:Meer vraag naar veilige hypotheek?
Lees ook:Minder hypotheken met NHG afgesloten
Lees ook:De Jager helpt woningmarkt (2)
Lees ook:Streng, strenger, strengst

3 reacties op “Weetje van de week: Oversluiten met NHG

  1. G.vanElsdingen

    Wij komen dus als particulier nooit alles te weten en daarom zijn deze artikelen best nuttig.Heb je ook de nieuwste erfenisveranderingen,want daar zijn ook heel veel verrassingen te verwachten doordat we niet goed op de hoogte zijn

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Erfenissen zijn meer iets voor mijn andere blog: mijngeld.blog.nl. Daar besteed ik soms wel al aandacht aan successierechten etc. Bijvoorbeeld de aankomende verlaging van de belastingpercentages.

      /   Beantwoorden  / 
  3. I Koolhoven

    Leuk stukje, duidelijk geschreven. Dank!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.