Meer vraag naar veilige hypotheek?

Veilige hypotheek met NHGKopje van een AD-artikel: 'Meer vraag naar veilige hypotheek'. Natuurlijk check ik dan even waar het over gaat. Worden er meer spaarhypotheken afgesloten misschien? Nee: het aantal verstrekte NHG-hypotheken stijgt. Wat ze opvallend vinden, omdat er minder huizen in de NHG-prijsklasse verkocht zijn in de eerste helft van het jaar.

Ik kan me er wel iets bij voorstellen. De oversluitmarkt ligt grotendeels op zijn gat – wie wilde oversluiten had het wel al gedaan en door de stijgende rente is het ook minder snel voordelig. Maar je hypotheek oversluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan nog wel interessant zijn. Als je geld wilt bijlenen voor woningverbetering (en dat kan ook een klein bedrag zijn) kun je de hypotheek die je had zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG. Zit je aan het eind van je rentevastperiode, dan kan dat een manier zijn om de renteschade enigszins te beperken.

Die prijsklasse waar het artikel het over heeft is alleen van belang bij de aankoop van een woning. Als je een NHG-hypotheek wilt voor woningverbetering maakt het opeens niet meer uit wat de waarde van je woning is. De hypotheek mag alleen niet boven de NHG-grens van € 265.000 uitkomen, maar als je woning een miljoen waard is kun je op die manier toch een NHG-hypotheek krijgen. Vaak is dat de kosten niet waard: bij een laag verstrekkingspercentage (lening ten opzichte van de waarde van de woning) betaal je immers niet veel meer rente dan met NHG. Maar goed, er zijn genoeg situaties waarin het wel interessant is.

Bovendien zullen banken ongetwijfeld stimuleren dat mensen een hypotheek met NHG nemen. Dan lopen ze immers niet zelf het risico dat ze hun geld niet terugkrijgen bij gedwongen verkoop met verlies. Dat vinden banken in het kader van de kredietcrisis vast wel een fijn idee.

Lees ook:Hypotheek oversluiten: is het verstandig?
Lees ook:Steeds meer hypotheken overgesloten
Lees ook:Hogere NHG vraagt om misbruik
Lees ook:Dan maar verhuren…
Lees ook:Oversluiten hypotheek nog steeds populair

0 reacties op “Meer vraag naar veilige hypotheek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.