De Jager helpt woningmarkt (2)

Deel 2 in de serie De Jager helpt woningmarkt, gaat natuurlijk over de NHG-grens. Die blijft – heel verrassend – ook in 2011 staan op €350.000. Bij aankoop van een woning wel te verstaan, niet bij woningverbetering. Daar geldt nog steeds de oude grens van € 265.000.

Tsjonge. Had jij anders verwacht? Het zou wel heel erg onlogisch zijn om de grens per 1 januari 2011 weer te gaan terugschroeven. Sterker nog, het zou me verbazen als de hogere grens inderdaad tijdelijk blijkt. Hoe lang staat de officiële grens nu al op €265.000? Een behoorlijk tijdje alweer. Als ik het goed heb vanaf 1 januari 2007, daarvoor was het €250.000. Na afloop van de volgende termijnverlenging zijn we alweer vijf jaar verder – ach, dan is het ook niet eens zo gek om de grens standaard op € 350.000 te zetten.

Ik heb eerlijk gezegd niet in beeld in hoeverre die verhoging van de grens naar € 350.000 per 1 juli 2009 nu eigenlijk echt effect heeft gehad op de woningmarkt. Dat is natuurlijk ook lastig te meten – dan moet je mensen gaan vragen of ze de woning niet hadden gekocht als ze geen gebruik hadden kunnen maken van Nationale Hypotheek Garantie. Of beter nog – of ze dan helemaal geen woning hadden gekocht. Want alleen als ze door de hogere NHG zijn overgehaald tot het kopen van een woning is er echt een effect op de woningmarkt. Als ze zonder die hogere NHG ook hadden gekocht, maar wellicht een wat goedkoper huis, dan is dat effect er eigenlijk niet.

Maar goed, hoe dan ook. Het is fijn voor mensen die een woning willen kopen in die prijsklasse net boven de €250.000, dat ze nu wel gebruik kunnen maken van NHG. Goedkoper en veiliger, zeggen we dan.

Lees ook:Prop uit woningmarkt bij hogere NHG grens?
Lees ook:Hypotheek afsluiten in 2013 met huidige hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Wat mag het kosten?
Lees ook:Overdrachtsbelasting halveren!
Lees ook:Lang leve de lage rente?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.