Overdrachtsbelasting halveren!

halveren overdrachtsbelasting en verhogen NHG-grensDe Vereniging Eigen Huis heeft Bos en Vogelaar een brief gestuurd met adviezen om de woningmarkt op gang te houden. Daarin staan twee maatregelen: tijdelijk halveren van de overdrachtsbelasting en de NHG-grens flink verhogen. Zou het helpen?

Als de overdrachtsbelasting gehalveerd wordt, van 6% naar 3% over de koopsom, scheelt dat natuurlijk wel een behoorlijk aantal euro's in het kostenplaatje. En aangezien de inkomsten uit de overdrachtsbelasting door de gestegen huizenprijzen toch al idioot hoog zijn kan een verlaging helemaal geen kwaad. Waarom eigenlijk tijdelijk en niet permanent halveren?

De NHG-grens ligt nu op € 265.000 – hoger mogen de aankoopkosten van een woning niet zijn om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. De VEH stelt voor deze grens op te trekken naar € 350.000, zodat een veel groter deel van het woningaanbod gefinancierd kan worden met en NHG-hypotheek. Prettig voor de kopers (lagere rente) en prettig voor de banken (geen risico op verlies bij gedwongen verkoop). Met name dat laatste zou er dan voor kunnen zorgen dat banken niet zo moeilijk doen bij hypotheekverstrekking. Natuurlijk moet de koper dan wel aan de NHG-normen voldoen.

Even advocaat van de duivel: hebben deze maatregelen niet juist weer een prijsopdrijvend effect? Moeten verkopers niet gewoon genoegen nemen met een lagere opbrengst van een woning en hun vraagprijzen bijstellen?

Lees ook:Overdrachtsbelasting niet omlaag
Lees ook:Van half jaar naar drie jaar
Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:De Jager helpt woningmarkt (2)
Lees ook:Verdwijnt overdrachtsbelasting?

4 reacties op “Overdrachtsbelasting halveren!

  1. hak

    Banken moeten juist wel moeilijk doen en geen hypotheken verstrekken aan mensen die het niet kunnen betalen…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato

    Daar zijn dan die NHG normen weer voor, daar mogen banken bij een NHG hypotheek immers niet van afwijken.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans Koopman

    De in Apeldoorn (Rodenburg makelaars) en Vaassen (Van Triest makelaars) gevestigde makelaarkantoren hebben in overleg met enkele klanten besloten zèlf tijdelijk de overdrachtsbelasting op enkele woningen te halveren.
    Een goed Initiatief dat hopelijk navolging vindt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Alex

    Het heeft toch geen zin. De zuizenmarkt stort sowieso in…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.