Lang leve de lage rente?

Hypotheekrente omhoog, hypotheekrente omlaag, en weer omhoog. Er gebeurt wel wat op het gebied van de rente, kleine verhogingen, maar heel schokkend is de ontwikkeling niet. Gelukkig niet, want echt hogere tarieven zouden de woningmarkt pas echt in de problemen brengen. Het gaat nu al niet bepaald lekker met de huizenverkoop, zowel bestaand als nieuw, maar het kan allemaal veel erger. Dus voor de woningmarkt zou ik zeggen: lang leve de lage rente. Ook voor de mensen die in deze periode hun hypotheekrente opnieuw moeten vastzetten is het prettig dat de boel nog binnen de perken is gebleven tot nu toe. Als ik het goed heb zit de hausse van verlengingen voor degenen die in superlage rentetijd hun hypotheek maximaal hebben afgesloten met 6 of 7 jaar vast (toen de optimale rentevastperiode voor een maximale hypotheek) eraan te komen. Deze woningeigenaren kunnen gemakkelijk in de problemen komen als de nieuwe rente heel veel hoger is dan voorheen, want dat geeft natuurlijk veel hogere maandlasten.

Spaarders klagen steen en been over de lage spaarrente. Die trouwens inmiddels ook wel een klein beetje aan het stijgen is. Dat is natuurlijk jammer voor het rendement op de spaarrekeningen, maar wat hebben we liever? Een hoge rente op spaargeld, maar dan wel een ingestorte woningmarkt? Want dikke kans dat die pas serieus hard onderuit gaat als de hypotheekrente echt omhoog zou gaan.

Hoezo omhoog? De hypotheekrente zou toch eigenlijk lager moeten staan? In verband met die te hoge marges door een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt? Wanneer zou er ook alweer een vervolg komen op de conclusies van de NMa…. in het voorjaar geloof ik. Nou, buiten schijnt de zon alvast, maar het is nog wel gruwelijk koud. Het voorjaar is er nog niet dus we moeten nog even wachten.

Lees ook:ING een lief leeuwtje?
Lees ook:Hypotheekverstrekking moet strenger?
Lees ook:Hypotheekellende VS nog lang niet voorbij
Lees ook:Hulp voor probleemhypotheken?
Lees ook:Walhalla ING hypotheek verdwijnt

0 reacties op “Lang leve de lage rente?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.