Gaat hypotheekkorting verdwijnen?

Op dit moment is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) overduidelijk veel voordeliger dan een hypotheek zonder deze borgstelling van de overheid. Het renteverschil ten opzichte van een hypotheek tot 125% van de executiewaarde was van oudsher eigenlijk altijd iets van 0,5%, maar loopt tegenwoordig zelfs op tot 0,8%. Deze rentekorting gaat volgens Edward Feitsma, hypotheekexpert van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) grotendeels verdwijnen. Dat kán niet anders, stelt hij.

Deze stelling komt voort uit de internationale regels voor het aanhouden van eigen vermogen tegenover verstrekte hypotheken. Basel II, voor wie het wat zegt, zorgt ervoor dat er meer kapitaal aangehouden moet worden voor NHG-hypotheken en juist minder voor hypotheken zonder NHG. Bovendien wordt de zekerheid die NHG een bank biedt door kredietboordelaars wat lager gewaardeerd dan voorheen, waardoor de banken de gelden om uit te lenen zelf niet zo goedkoop meer kunnen krijgen. Al met al zou het economisch onverantwoord worden als banken de huidige enorme kortingen bij NHG-hypotheken blijven verstrekken.

Okay dan… en wat betekent dat voor de consument? Dat het slim is om een hypotheek met NHG af te sluiten voordat deze ontwikkeling zichtbaar wordt in de markt, en dan het liefst met de rente zo lang mogelijk vast? Dan maak je maximaal gebruik van de rentekorting die NHG je oplevert. Maar goed, wie NHG kan krijgen in een aankoop- of oversluitsituatie vraagt die doorgaans toch al aan. En of je er nou je beslissing om al dan niet een huis te kopen door zal laten beinvloeden?

Lees ook:Hypotheek zonder NHG is kostbaar
Lees ook:NHG wordt veel duurder
Lees ook:Een hypotheek met een flex contract
Lees ook:AFM keert bijna €1 miljoen aan korting op hypotheken uit
Lees ook:Uitstel van executie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.