Hypotheek zonder NHG is kostbaar

Geld-Euroscheine hängen an Wäscheklammern vor weißem HintergrundDe laatste jaren worden er hoofdzakelijk hypotheken afgesloten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Banken hechten hier ook steeds meer waarde aan. Dit blijkt ook uit de renteverschillen tussen hypotheken met en zonder NHG.

De NHG is eigenlijk een vangnet. Als je door omstandigheden niet meer in staat bent om de hypotheeklasten op te brengen, kun je er een beroep op doen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan gedwongen verkoop van het huis door werkloosheid, echtscheiding en arbeidsongeschiktheid. De bank beloont deze extra zekerheid door een korting te geven op het rentepercentage. De rentekorting kan maar liefst oplopen tot 1,25%.

Wie komt er niet in aanmerking voor een NHG hypotheek?
In het verleden golden er strengere acceptatienormen voor een NHG hypotheek. Doordat banken nu ook steeds meer eisen stellen zijn de verschillen tussen de acceptatienormen van de banken en de NHG veel kleiner geworden. Bij de meeste hypotheken waar NHG niet mogelijk is, ligt de oorzaak bij het hypotheekbedrag. Je kunt nu nog een hypotheek met NHG afsluiten tot een hypotheekschuld van €265.000. Per juli van dit jaar wordt het bedrag verlaagd naar €245.000.

Banken willen risico’s beperken
Banken zijn in vergelijking met de normen van vóór 2008 veel strengere verstrekkingsnormen gaan hanteren. Dit doen ze om risico’s voor zichzelf en voor de klanten zo klein mogelijk te maken. Hypotheken met NHG worden om deze reden juist aangemoedigd. Een aantal jaren geleden kon je nog een rentekorting van 0,3% tot 0,5% krijgen bij het kiezen voor NHG. De verschillen zijn nu veel groter.

Lees ook:Ruimte voor meer hypotheek?
Lees ook:NHG regeling verder versoberd
Lees ook:Wordt NHG duurder voor huiseigenaren en banken?
Lees ook:Een ware run op hypotheken
Lees ook:Gaat hypotheekkorting verdwijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.