Hypotheekrente snel naar 10%?

De kop van een artikel op de site van De Financiële Telegraaf: Hypotheekrente naar 10%. De inleiding: “Over een paar jaar wordt uw huis mogelijk onbetaalbaar, omdat de hypotheekrente sterk gaat stijgen. Voor veel huisbezitters wordt de kredietcrisis dan tot een gigantische financiële crisis.” De inhoud van het artikel is eigenlijk niet zo heel spannend. De kop natuurlijk wel. Gaat de hypotheekrente naar 10%?

Dat zou prima kunnen. De toekomst van de hypotheekrente, daar kunnen we met z’n allen toch gewoon helemaal niets over zeggen? De Euribor ligt nu extreem laag, maar de opslag die banken er bovenop doen heel hoog. De redenering in het artikel is dat de rentestand natuurlijk weer een keer omhoog zal gaan. Eens. En dat de banken dan hun verdiensten (de opslag dus) echt niet gaan inleveren. Dus dat de hypotheekrente dan in korte tijd tot grote hoogten zal stijgen. Misschien wel naar 10%.

We weten het natuurlijk gewoon niet. Ook niet of die opslag in de toekomst hoog zal blijven. Net zo makkelijk herstelt de woningmarkt en de financiële sector zich en ontstaat er weer een behoorlijke concurrentiestrijd tussen banken. Willen ze weer graag hypotheken afsluiten in de toekomst. Dan houden ze de marges niet hoog: ombeurten gaan ze de marges dan verlagen om veel hypotheken binnen te halen.

Overigens is een hypotheekrente van 10% niet ondenkbaar, er zijn tijden geweest waarin deze daar nog ruim bovenuit kwam. Na het afgelopen jaar weten we toch wel hoe onvoorspelbaar de economie is en hoe er eigenlijk niemand is die echt weet hoe het allemaal zit? Ik dus ook niet. Jij wel?

Lees ook:Daalt of stijgt de hypotheekrente nou?
Lees ook:Handjeklap tussen hypotheekbanken?
Lees ook:Wegwijs zegt: hypotheekrente zal dalen
Lees ook:Dikke hypotheekwinsten
Lees ook:Banken houden hypotheekrentes hoog

2 reacties op “Hypotheekrente snel naar 10%?

  1. Roland

    De europese inflatie is in maart op een historisch dieptepunt uitgekomen. Een rente van 10% zou betekenen dat er een hele hoge inflatie (6% of zo) zou moeten komen. In Amerika lijkt dat op termijn niet eens onlogisch, gezien de hoeveelheid geld dat de overheid daar extra in de economie pompt. In Europa lijkt mij de kans daarop eerlijk gezegd heel klein. Zeker op korte termijn: een dergelijke inflatie in combinatie met een economische krimp is economisch heel onlogisch. Ik zie ook weinig onderbouwing in het stuk. Sensatieverhaal, als je het mij vraagt. De kans op een hypotheekrente van 3,5% is volgens mij groter..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

    Goed voorspeld Roland. 3 jaar later nu en de rente is inderdaad 3.5%. Wat ik erg vind is dat vrienden van mij dit stuk meer geloofde dat mij en een 10 jarige overeenkomst destijds afgesloten hebben tegen een best hoge rente, terwijl ik steeds de rente met 1 jaar verleng om zo de laagste rente te krijgen…Die rente kan in deze crisis nog wel lager….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.