Duokoop-regeling – huis en grond gesplitst verkopen

Voor eyeOpen.nl heb ik een artikel geschreven over de Duokoop-regeling. Deze regeling maakt het mogelijk om de grond en het huis afzonderlijk te verkopen. De koper neemt een hypotheek voor het huis en de grond komt in een moderne erfpachtconstructie.

Voor zowel de koper als de verkoper heeft de Duokoop-regeling voordelen. De verkoper zal opvallen door een lagere verkoopprijs, en heeft dus grotere verkoopkansen. De koper hoeft een minder hoge hypotheek af te sluiten. Naast de hypotheeklasten komt er uiteraard wel een verplichting om canon te betalen voor het “huren” van de grond. De grond wordt het eigendom van een beleggingsmaatschappij.

In een later stadium kan de koper van het huis alsnog besluiten om ook de grond te kopen. Vooraf wordt vastgelegd hoe de hoogte van de koopprijs voor de grond moet worden bepaald. De koopsom bedraagt namelijk een percentage van de WOZ-waarde. Stijgt de WOZ-waarde, dan stijgt de prijs van de grond dus ook. De koopsom van de grond zal echter nooit lager worden dan het bedrag dat de beleggingsmaatschappij voor de grond heeft moeten betalen bij aankoop.

Deze regeling kan uitkomst bieden in het geval de potentiële koper de hypotheek niet rond kan krijgen. Door het hypotheekbedrag te verlagen zal het eenvoudiger zijn om een hypotheek te verkrijgen.

Lees ook:Woning kopen zonder grond (of grond verkopen)
Lees ook:Tegen welk percentage kan hypotheekrente worden afgetrokken?
Lees ook:VVD wil eigenlijk van de hypotheekrenteaftrek af
Lees ook:Nieuwbouw gekocht – aannemer failliet…
Lees ook:Opvang voor betalingsproblemen met hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.