Tegen welk percentage kan hypotheekrente worden afgetrokken?

Tot 2014 kon de betaalde hypotheekrente worden afgetrokken tegen maximaal 52 %. Vanaf 2014 wordt het maximale percentage jaarlijks verlaagd met 0,5 %.

Hoe zwaar jouw inkomen wordt belast is afhankelijk van de belastingschijf waar het inkomen in valt. Bij een inkomen vanaf ongeveer €66.000, wordt het meerdere belast tegen 52 %. Tot 2014 kon de hypotheek voor de hogere inkomens worden afgetrokken tegen dit percentage. Door de beperking van de regeling van de hypotheekrenteaftrek is dit gewijzigd. Het percentage zakt nu jaarlijks met een half procentpunt tot een percentage van 38 % bereikt is. Dit is een geleidelijke lastenverzwaring voor de hogere inkomens. Op de zeer lange termijn zullen ook de middeninkomens hier last van krijgen.

Maximale hypotheekrenteaftrek gekoppeld aan de jaren
Hieronder tref je een overzicht aan van de daling in de loop der jaren tot en met 2021. Om je een indruk te geven hoe lang het nog gaat duren tot het moment dat de verlaging tot 38 % is doorgevoerd, hebben wij ook de laatste verlaging per 2041 in het overzicht opgenomen.

2016: 50,5 %
2017: 50,0 %
2018: 49,5 %
2019: 49,0 %
2020: 48,5 %
2021: 48,0 %
2041: 38,0 %

Tegen welke percentage kan ik mijn hypotheekrente aftrekken?
Dit is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Het percentage loopt van 36,55 % tot maximaal 50,5 % (2016). De betaalde hypotheekrente kun je in mindering brengen op het inkomen. Als je met je inkomen net in de hoogste belastingschijf zit, kun je een deel aftrekken tegen het hoogste percentage en het ander deel tegen 40,4%. Hierdoor is de regeling van de hypotheekrenteaftrek vooral aantrekkelijk voor grootverdieners. Om dit voordeel te verkleinen wordt de hierboven toegelichte maximale percentage in stapjes verlaagd naar 38 %.

In nieuw gesloten hypotheken zakt het fiscaal voordeel in stapjes
Sinds 2013 zijn er nog maar twee toegestane hypotheekvormen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De betaalde hypotheekrente kun je nog gewoon blijven aftrekken, maar door maandelijkse aflossingen zakt het fiscaal voordeel. Lees meer over uw inkomen en hypotheek

Lees ook:Strengere hypotheeknormen vanaf 2015
Lees ook:Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd
Lees ook:Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Hypotheekrente vooruit betalen
Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.