Hoe hypotheekadvies te betalen?

Hoeveel mag er in de portemonnee van de adviseur?Er wordt heerlijk veel over gediscusseerd, al jaren. Wat is de optimale manier om financieel adviseurs te belonen? Die discussie spitst zich vaak toe op hypotheekadvies. En dat is niet vreemd, want hypotheekadviseurs hebben soms heel grof verdiend per hypotheek. Maar het is ook zo dat hypotheekadvies nou net hetgeen is waarvoor mensen het meeste shoppen. Dat maakt het weer verdedigbaar dat een adviseur vindt dat hij per afgesloten hypotheek wel veel móet verdienen.

Herman Bouter zet het nog even voor ons uiteen in het artikel “Driedubbel advies” op Overgeld. Hoe het shopgedrag van de consument ertoe leidt dat er van de drie gegeven adviezen voor hypotheken er maar één leidt tot een afgesloten hypotheek. Dat die andere twee ook veel tijd hebben gekost en die uren moeten betaald worden. De provisie voor een hypotheek lijkt daardoor exorbitant maar moet dus breder bekeken worden.

Duidelijk verhaal, niet onbekend ook. Des te meer reden om de hele beloningsstructuur voor financieel adviseurs op z’n kop te zetten. Niet dat ik eruit ben wat perfect is hoor. Ben heel benieuwd waar minister Bos mee gaat komen, want die is er druk mee. Een autoverzekering zit provisie in verwerkt. Hypotheekadvies moet sinds 2013 separaat voldaan worden door de klant zelf.

Lees ook:Goedkoper…goed voor de koper?
Lees ook:Foute hypotheekadviseurs… overdreven?
Lees ook:Genoeg leesvoer
Lees ook:Banksparen krijgt voet aan de grond
Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.