Hoe goed is uw hypotheekadviseur?

Voor het afsluiten van een hypothecaire lening gaat u naar een onafhankelijke hypotheekadviseur of naar de adviseur van de bank. Als klant is het moeilijk om in te schatten wat de kwaliteit van de adviseur is. Via de Kwaliteitscheck Hypotheekadviseur krijgt u inzicht in de kwaliteit en in de prijs van het advies.

Sinds 1 januari 2013 zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd in het hypotheekadvies en in de hypotheekregels. Tot 2013 werden de adviseurs betaald door de geldverstrekker. Als klant kreeg u de rekening uiteraard wel, maar deze kosten zaten versleuteld in de lening en de verzekeringen in de vorm van provisie. Sinds 1 januari moet de adviseur de gemaakte kosten rechtstreeks in rekening brengen bij de klant. De hypotheken en de gekoppelde verzekeringen zijn goedkoper geworden. De kosten voor het advies moeten separaat worden voldaan.

Ook zijn de hypotheekregels gewijzigd. Voor nieuw gesloten hypothecaire leningen vanaf 1 januari 2013 geldt dat er gedurende de looptijd periodiek afbetaald moet worden op de hypotheekschuld. De keuze in hypotheekvormen is hierdoor beperkt tot de lineaire- en de annuïteitenhypotheek.

Wie verstrekt het beste hypotheekadvies in uw omgeving?
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft criteria geformuleerd waar een hypotheekadvies aan moet voldoen. Door de nieuwe hypotheekregels per 2013, zijn de criteria nu ook anders geformuleerd. Independer heeft de kwaliteitscheck afgestemd op de criteria van de AFM.

Kwaliteit van het advies maakt het verschil
Bij het verrekenen van de advieskosten in de vorm van een provisie, was het vóór 2013 eenvoudiger om een second opinion in te winnen bij een andere hypotheekadviseur. Dit wordt nu minder snel gedaan door de kosten die de tweede adviseur in rekening gaat brengen. Door op het internet de kwaliteit al te controleren is het eenvoudiger om een kwalitatief betere adviseur te selecteren. U kunt ook gelijk al de tarieven vergelijken.

Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken
Lees ook:Independer hypotheekprijs naar AH Finance
Lees ook:Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?
Lees ook:Hypotheekadvies is goedkoper geworden
Lees ook:Genoeg leesvoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.