Foute hypotheekadviseurs… overdreven?

De Vereniging Eigen Huis kiest een slim moment om te komen met dit nieuws. Kranten hebben weinig te schrijven dus iedere nieuwsbron meldt het wel: de VEH gaat een zwarte lijst opstellen met hypotheekadviseurs die verzuimen hun provisie openbaar te maken. Trouw dikt de kop heerlijk aan: Foute hypotheekadviseur op zwarte lijst. Is dat nou niet wat overdreven?

Sinds 1 april moeten financieel adviseurs bij het afsluiten van hypotheken en (andere) complexe financiële producten aan de klant melden hoeveel provisie zij zullen ontvangen wanneer de offerte uitmondt in het daadwerkelijke afsluiten. De bedoeling van deze provisietransparantie is dat klanten zich gaan realiseren dat er provisieverschillen zijn tussen verschillende producten en verschillende aanbieders. Die verschillen kúnnen immers het advies beïnvloeden… er zijn nog steeds genoeg adviseurs die vooral aan de eigen verdiensten denken en het hypotheekadvies daarop afstemmen.

Dat hypotheekadviseurs niet op deze openheid zaten te wachten laat zich raden. Talloze vergelijkingen met andere branches worden gemaakt om te motiveren waarom het niet eerlijk is dat zij wel moeten vertellen hoeveel ze aan een transactie verdienen. De adviseurs hebben nachtmerries van nare discussies die gevoerd moeten worden met hun klanten over de hoogte van de provisie en het realiteitsgehalte ervan. Het kan dan ook geen verrassing zijn dat na het ingaan van de verplichte provisietransparantie een deel van de adviseurs zich niet aan de nieuwe regel houdt.

Ik vind het een prima initiatief van de VEH om te proberen hier met een telefonisch meldpunt verandering in te brengen. Of je het er nu mee eens bent of niet, je hebt je simpelweg aan de regels te houden. Om nu direct te spreken van ‘foute hypotheekadviseurs’… dat is naar mijn smaak wat overdreven. De echt foute jongens hebben allang een glad verhaal waarmee ze wel aan de eisen voldoen maar toch wegkomen met advies in het eigen belang in plaats van dat van hun klant.

Lees ook:Zo erg is het kennelijk niet!
Lees ook:Wie geeft het beste hypotheekadvies?
Lees ook:Verzwijgen adviseurs banksparen?
Lees ook:Hoe hypotheekadvies te betalen?
Lees ook:Gratis advies van een student?

Eén reactie op “Foute hypotheekadviseurs… overdreven?

  1. Nicoline

    In mijn blog over wonen en de kracht van de recessie op http://www.zuidlimburg.nl noem ik de NHG. Is dat niet waar mensen nu massaal gebruik van maken? Benieuwd waarom mensen, er vanuitgaande dat mensen voor een max hypotheek van 350.000 euro gaan, nog uberhaupt voor adviseur kiezen. Of bemiddelt die ook bij NHG.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.