Huis kopen: prijsklasse

Na de overweging tussen huren of kopen ben je tot de conclusie gekomen dat je een huis wilt kopen. Veel mensen gaan dan direct op Funda kijken wat er te koop is in de plaats of regio waar ze willen wonen. Daar is op zich niets mis mee, want dan krijg je een goed beeld van de prijsstelling in de gewenste omgeving. Daarna gaat het echter vaak mis.

Bij het rondsnuffelen op Funda (of Jaap, Huizenmarkt.nl, of in de krant natuurlijk) zien ze dan een leuk huis waar ze graag willen wonen. Voordat je het weet hebben ze een afspraak gemaakt met de verkopend makelaar en zijn ze aan het bezichtigen. Als het even meezit komen ze op die manier snel een huis tegen dat ze graag willen hebben. Mooi toch?

Nee! Want de belangrijke stap die hier vergeten wordt is dat er niet goed gekeken is naar wat ze eigenlijk kunnen betalen voor een woning. Inderdaad – op Funda staat er een indicatie van de maandlast (hypotheeek vanaf € …) bij iedere woning. En misschien dachten ze daarbij: dat moet best lukken.

Dat is niet de beste manier om het aan te pakken. Want vervolgens kom je bij een hypotheekadviseur. Die neemt zoals het hoort je hele situatie en wensenpakket met je door en komt tot een passende hypotheekconstructie. De hypotheeklast die daarmee hoort bij de woning waar je verliefd op geworden bent valt dan vaak heel erg tegen. Dit maandbedrag is veel hoger dan de “vanaf…” die op Funda vermeld stond!

Dan komt het dilemma. Zoeken naar een ander huis in een lagere prijsklasse, waardoor de hypotheek wel precies past bij wat je wilt? Of toch ergens inleveren?

  • een maandlast accepteren die je eigenlijk te hoog vindt (als dat al kan, de bank moet het immers willen verstrekken)
  • een hypotheek zonder NHG nemen die veel duurder uitpakt
  • het aflossingsvrije deel van de hypotheek hoger stellen voor een lagere maandlast
  • de overlijdensrisicodekking verlagen om te besparen op de verzekeringspremie
  • kiezen voor een aflosvorm met meer risico (beleggen) terwijl je eigenlijk voor zekerheid wilde gaan
  • de rente korter vastzetten dan je wilde, dat scheelt toch weer een paar tienden in het rentepercentage

Dit soort keuzes gaan mensen maken als ze naar de hypotheekadviseur gaan met een huis in hun tas. “Dit wil ik kopen, hoe gaan we het financieren?”. Het is beter als je het andersom doet: eerst naar de hypotheekadviseur om te kijken tot welke koopsom je kunt gaan. Dan hoef je niet te gaan beknibbelen op de hypotheekconstructie omdat je niet met een te duur huis aan komt zetten. Een hypotheek afsluiten is iets anders dan een autoverzekering afsluiten. Een hypotheek kan een beslissing zijn voor 30 jaren.

Lees ook:Gevangen in je eigen huis
Lees ook:Huis kopen: waarom eigenlijk?
Lees ook:Huis kopen: onderhandelen
Lees ook:Wil jij je huurwoning kopen?
Lees ook:Huis kopen: makelaar of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.