Huis kopen: onderhandelen

Je vindt de woning geweldig, hebt zelfs even rustig kunnen nadenken doordat je een optie hebt genomen. En je bent tot de conclusie gekomen dat je deze woning graag wilt hebben. Dan wordt het dus onderhandelen! Een spannende fase waarin je – als je het zonder makelaar doet – misschien wenst dat je hier toch iemand voor had betaald. Dat kan nog steeds, mocht je het toch niet zelf aandurven.

Wat een huis waard is kun je moeilijk zelf inschatten. Je hebt de vraagprijs, maar dat zegt niet zoveel. Je kunt bij het Kadaster nagaan voor welke prijs de woningen in de buurt recent verkocht zijn – dat geeft een beeld.

Je startbod moet in ieder geval niet te hoog zijn. Als je direct de vraagprijs biedt zal de woning wellicht van jou zijn, maar heb je waarschijnlijk wel een paar duizend euro teveel betaald. Bied ook niet meteen wat jij maximaal wilt betalen: er moet wel ruimte zijn voor onderhandeling.

Persoonlijk vind ik het altijd een beetje een raar spelletje, het heen en weer bieden dat vervolgens ontstaat. Maar ja, ik houd ook niet van onderhandelen in een souvenirwinkel op vakantie. Ik denk altijd: het is toch veel simpeler als we direct uitspreken dat we in het midden uitkomen?

Een bod is niet vrijblijvend! Als je een bod uitbrengt en de verkoper accepteert het, dan heb je de woning gekocht. Als particulier heb je dan nog wel een wettelijke bedenktijd van drie dagen, maar toch.

Overigens hoeft onderhandelen niet alleen over de prijs te gaan. Eigenlijk kun je onderhandelen over alles wat in de koopovereenkomst komt te staan. Punten waar over te praten valt zijn bijvoorbeeld de overdrachtsdatum en de termijn waarop de ontbindende voorwaarden verlopen. Over die voorwaarden volgende week meer!

Lees ook:Huis veilen bij afslag
Lees ook:Huis kopen: makelaar of niet?
Lees ook:Huis kopen: koopovereenkomst
Lees ook:Waarborgsom bij aankoop woning verzekeren?
Lees ook:Kleine lettertjes uitvergroot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.