Kleine lettertjes uitvergroot

Gisteren heeft de Vereniging Eigen Huis iets nieuws op haar website gezet: de Hypotheekwijzer. Nu denk je misschien: ja leuk, een uitleg over hypotheekvormen… die kan ik toch overal wel vinden? Het gaat in deze hypotheekwijzer echter niet om hypotheekvormen, maar om de voorwaarden. De kleine lettertjes van een hypotheek waar je misschien niet goed naar kijkt. Omdat het je teveel moeite is, of omdat je het idee hebt dat je het toch niet zult snappen. Dus vertrouw je blind op de hypotheekadviseur. Dat gaat vaak goed, maar is het niet beter om zelf goed te weten onder welke voorwaarden jij je hypotheek afsluit? Natuurlijk is dat beter! De Hypotheekwijzer van de VEH zet de hypotheekvoorwaarden van heel veel hypotheekproducten heel begrijpelijk op een rijtje. Zodat je weet waar je voor kiest. Want sommige voorwaarden kunnen achteraf een kostbare zaak blijken te zijn.

Neem de verhuisboete. Die levert je een rentekorting op, en je denkt niet aan de mogelijkheid dat je duizenden euro’s moet afrekenen als je de hypotheek binnen de rentevastperiode gaat inlossen. Zo’n boete is er altijd wel, maar normaal gesproken kun je bij het verkopen van je woning wel kosteloos inlossen. Niet als je hebt getekend voor zo’n verhuisboete.

Zo zijn er nog veel meer hypotheekvoorwaarden die veel geld kunnen kosten. Wie bezig is met het afsluiten van een hypotheek moet zich beseffen dat het niet alleen draait om de laagste hypotheekrente, en ook niet alleen om de laagste netto maandlasten. Kies je voor zo’n budgethypotheek, met een heerlijk lage hypotheekrente, ook mooie lage maandlasten, blijk je achteraf toch een dure keuze te hebben gemaakt. Check het hypotheekproduct dat jij op het oog hebt dan ook even in de Hypotheekwijzer!

Lees ook:Kleine lettertjes vergelijken
Lees ook:ING een lief leeuwtje?
Lees ook:Op de stoel van de adviseur
Lees ook:Nog een goochelaar
Lees ook:Politiek als ontbindende voorwaarde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.