Goedkoper wonen geen uitzondering meer

In de door mij zo geliefde bijleenregeling gaat per 1 januari een belangrijke wijziging plaatsvinden: de uitzondering voor goedkoper wonen gaat eruit. Die uitzondering gold voor mensen die gingen verhuizen naar een goedkopere eigen woning. Dat kon ook inhouden: samen met een partner een andere woning aankopen, die dan wel duurder is dan de huidige eigen woning- maar het eigen aandeel in het nieuwe huis is een lager bedrag. Voorbeeld: je verkoopt je huidige appartement voor € 200.000 en koopt samen met je nieuwe liefde een huis van €350.000. Je had een hypotheek van € 175.000, boekt dus een winst (overwaarde) van € 25.000.

Volgens de basisregel van de bijleenregeling moet je die € 50.000 in de nieuwe aankoop stoppen, anders is niet de volledige hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Jouw aandeel in de nieuwe woning is € 175.000. De hoofdregel zegt dan: je kunt maximaal € 150.000 (€ 175.000 -/- € 25.000) fiscaal aftrekbaar lenen. De uitzondering, de ‘goedkoperwonenregeling’, regelde echter dat je altijd minimaal de oude hypotheek aan aftrekbare hypotheek kon houden. Daarmee belandde die € 25.000 dan in je eigenwoningreserve, maar die verdampte na vijf jaar. Vanaf 1 januari geldt de goedkoperwonenregeling niet meer. In bovenstaande situatie kun je dan dus niet meer dan € 150.000 als fiscaal aftrekbare hypotheek aanhouden. De periode voordat de eigenwoningreserve verdampt wordt ook aangepast: van vijf naar drie jaar. Dat is dan weer voordelig voor degenen die zo’n eigenwoningreserve hebben staan.

Er is overigens op de valreep nog wel een overgangsregeling ingevoerd voor dat goedkoper wonen. In gevallen waarin de aankoop van de nieuwe eigen woning nog vóór 1 oktober 2009 heeft plaatsgevonden en de verkoop van de oude eigen woning pas na 1 januari 2010 plaatsvindt, is op grond van de overgangsregeling het vervallen van de goedkoperwonenregeling nog niet van toepassing. Je kon op dat moment immers nog geen rekening houden met gewijzigde wetgeving. Qua aankoop voor 1 oktober moet het gaan om een situatie waarin je een echte koopovereenkomst hebt gesloten, die door beide partijen getekend is. Er mogen wel normale ontbindende voorwaarden in zitten.

Lees ook:Verzachting van de restschuld
Lees ook:Bijleenregeling in het kort
Lees ook:Eigen geld in je huis
Lees ook:Restschuld fiscaal aftrekbaar?
Lees ook:Harmonieuze scheiding geeft financieel nadeel

Eén reactie op “Goedkoper wonen geen uitzondering meer

  1. Makelaar Deventer

    Is het niet geweldig hoe ze iedere keer toch al ingewikkelde zaken weten te wijzigen,…

    Zodat het nog ingewikkelder wordt?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.