Financieel voordeel bij echtscheiding?

Bij een situatie van echtscheiding denk je niet direct aan financieel voordeel. Immers: uit elkaar gaan betekent dat er daarna twee huishoudens gevoerd moeten worden, waar er eerst één gezamenlijke huishouding was. In veel gevallen komt één van beide partijen met een behoorlijk laag inkomen te zitten, waardoor de andere partij alimentatie moet betalen en vervolgens ook krap in het geld zit. Al met al is het financieel vaak een behoorlijk drama, zo’n echtscheiding. Toch zijn er ook financiële voordelen te bedenken. Of misschien ben ik nu wel erg wantrouwig aan het denken hoor.

De presentatie van de cijfers over het afgelopen jaar door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zette mij in dit kader een beetje aan het denken. Je zou verwachten – met de crisis enzo – dat er vooral veel mensen een beroep moesten doen op de borgstelling van NHG in verband met werkloosheid. Wie z’n baan kwijtraakt en niet binnen afzienbare tijd een nieuwe vindt, kan behoorlijk in de problemen komen met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Vooral als die hypotheek maximaal was afgesloten op dat oude inkomen. In de praktijk blijkt dat maar 18% van de gedwongen verkopen, waarbij een verlies gedeclareerd werd bij NHG, veroorzaakt werd door werkloosheid. De grootste boosdoener was namelijk…. echtscheiding!

Maar liefst in 43% van de verliesdeclaraties lag de oorzaak in echtscheiding (of uit elkaar gaan van samenwonenden). Als de partners bij echtscheiding de woning moeten verkopen, en daarbij minder voor de woning krijgen dan ze aan hypotheek hebben openstaan, wordt de restantschuld opgehoest door NHG. Prettige bijkomstigheid in zo’n nare situatie. Maar ergens in mijn achterhoofd knaagt de vraag of hier geen misbruik van gemaakt zal worden. Als mensen hun huis gaan verkopen om welke reden dan ook, en merken dat ze daar een flink verlies op zullen gaan leiden, dan kan uit elkaar gaan dus een manier zijn om niet te hoeven opdraaien voor die restschuld. Dan hoef je je dus ook niet zo druk te maken over de verkoopprijs. Hmmmm. En wie controleert of ze niet vervolgens ergens anders doodleuk weer samen gaan wonen? Doet NHG of de bank dat, of gaan ze er vanuit dat uit elkaar gaan altijd ook echt uit elkaar gaan is? Zou dit dan niet een bron van misbruik kunnen zijn, of zie ik nu spoken?

Lees ook:Hoezo bij elkaar blijven door de crisis?
Lees ook:Gemiddelde restschuld 2012: €60.000
Lees ook:NHG geen luilekkerland?
Lees ook:Geen opeethypotheek meer op het menu
Lees ook:45.000 of 60.000?

2 reacties op “Financieel voordeel bij echtscheiding?

  1. Jan

    Zonder echtscheiding geldt hetzelfde verhaal. NHG? Dan hoeft de verkoper zich niet bang te maken voor restschuld en de bank niet voor een oninbare schuld. Daardoor ontbreekt de impuls van de verkoper om een betere prijs te krijgen en de impuls van de bank om zorgvuldig te zijn bij het verlenen van hypotheken. NHG wordt betaald door de klanten maar is vooral voor de banken, want zo’n oninbare restschuld verdwijnt in de schuldsanering.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marco

    Met goede adviseurs kun je zeker financieel voordeel halen bij de echtscheiding. Zeker wanneer men “on speaking terms ” uit elkaar gaat. Veel regelingen voor alleenstande ouder enz. worden in dit kader ook mis/ge bruikt. Met NHG is dit eenmalig een bedrag. Oneigenlijke belastingvoordelen leveren maandelijks honderden euro’s op vaak vele jaren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.