Volledig aflossingsvrije tophypotheek?

Misschien klinkt het gek uit mijn mond, maar eerlijk is eerlijk: ik wist niet eens dat het kon. Een volledig aflossingsvrije tophypotheek. Dus meer dan 100% van de executiewaarde lenen zonder enige aflosverplichting. Het blijkt tot de mogelijkheden te behoren, bij SNS (via tussenpersonen) en DSB Bank. Nu was er op deze blog nog niet zo lang geleden een discussie over of een aflossingsvrije hypotheek nu wel of niet gokken is. Ik vind op zich van niet, als mensen maar weten wat ze doen – en waarom. Geldt hetzelfde voor een aflossingsvrije tophypotheek?

In feite natuurlijk wel. De redenering blijft gelijk: veel mensen zorgen op een andere manier dan via de hypotheekconstructie voor een aflossingskapitaal. Of kiezen ervoor tegen de tijd dat het nodig is de woning te verkopen en te verhuizen naar een huurwoning. Het risico zit in de eventuele tussentijdse verkoop als gevolg van echtscheiding, overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Dan loop je met een aflossingsvrije hypotheek een groter risico op een restschuld. En dat risico is alleen maar groter als het gaat om een tophypotheek.

Nu is bij de meeste hypotheekverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Het zou me niet verbazen als bij zo’n aflossingsvrije tophypotheek ook een woonlastenverzekering als eis geldt. Waarbij de DSB adviseur dan vast en zeker zal zeggen: doen we dat met een koopsom die we gewoon meefinancieren. Is de aflossingsvrije hypotheek nog hoger.

Lees ook:Beschermt AFM banken of consumenten?
Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Hypotheekregels zijn te streng
Lees ook:Hoe veilig is Nationale Hypotheek Garantie?
Lees ook:Hypotheek zonder NHG is kostbaar

Eén reactie op “Volledig aflossingsvrije tophypotheek?

  1. Ron

    Sja, hoe groot moet het risico worden voordat je het ‘gokken’ noemt? Waar ligt de grens? Persoonlijk heb ik niet zo’n hoge pet op van het gemiddelde rtl4-niveau van de Nederlander, en denk ik dat die wel een beetje tegen zichzelf in bescherming genomen mag worden. Analoog aan de ‘lenen kost geld’-tekst moet op de aflossingsvrije tophypotheek een tekst worden geplakt in de trant van ‘het risico om te blijven zitten met een restschuld na dit product is levensgroot’. Ofzoiets.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.