Extra balen van DSB

Het is alweer een tijdje stil rond DSB Bank. Er valt natuurlijk ook niet zoveel meer te melden. De club is failliet, het spaargeld is grotendeels uit het depositogarantiestelsel vergoed, de leningen, verzekeringen en hypotheken lopen bij mijn weten gewoon door. Van de hypotheken weet ik het zeker, die portefeuille is nog steeds niet verkocht. De DSB hypotheken zijn daarom in beheer bij de curatoren van DSB Bank. En die lijken hard hun best te doen om er zoveel mogelijk geld uit te slepen.

Ooit , voordat Dirk Scheringa zijn leven beterde, had DSB Bank van die hypotheken waaarbij je akkoord ging met een boete van 3,5% van de hypotheeksom, als je deze binnen 10 jaar zou aflossen. Volgens mij ongeacht of dat inlossen  kwam door verkoop van de woning. In ieder geval gold de boete ook aan het eind van de rentevastperiode, als deze korter dan 10 jaar was.

Dus stel: rente 7 jaar vast, de rentevastperiode loopt nu af. Je krijgt een voorstel van de curatoren van DSB Bank en tja… bepaald concurrerend zijn die rentepercentages niet. Natuurlijk niet: de bank hoeft niet meer te concurreren. Dan denk je: eens kijken wat er mogelijk is bij andere geldverstrekkers. Als je niet tot de groep klanten behoort waarbij de hypotheeksom zó hoog is dat geen andere bank dat bedrag wil verstrekken, zou oversluiten een aantrekkelijke optie kunnen zijn. De lagere rente bij zo’n andere bank maakt de oversluitkosten dan snel goed.

Ware het niet dat je destijds gekozen hebt voor die boeteclausule. Omdat je ook niet kon verzinnen dat DSB failliet zou gaan en dat er na die tijd zulke idioot hoge verlengingsrentes gehanteerd zouden worden. Maar als je nu wilt oversluiten heb je pech: de curatoren houden zich gewoon aan die voorwaarden en brengen die boete wel degelijk in rekening. Belachelijke zaak, vindt de Vereniging Eigen Huis. De belangenvereniging heeft daarom een meldpunt geopend om deze problemen in kaart te brengen.

Vanuit de curatoren begrijp ik het wel. Die hebben als doel om zoveel mogelijk geld uit die boedel te halen en kunnen de hypotheken daar goed bij gebruiken. Met die hoge rentes en boeteclausules zijn de leningen natuurlijk interessanter voor een eventuele koper van de hyptheekportefeuille.

Maar sociaal is het niet. Ten opzichte van al die mensen die destijds door DSB adviseurs in zo’n hypotheek gepraat zijn, vind ik het echt niet kunnen. Ik sluit me dan ook aan bij de VEH in haar oproep aan minister De Jager om hier iets aan te doen. Ben benieuwd of dat überhaupt kan.

Lees ook:Goed DSB nieuws!
Lees ook:DSB unlimited
Lees ook:De adder van DSB
Lees ook:Te weinig hulp bij hypotheekachterstanden
Lees ook:DSB raakt hypotheken niet kwijt

0 reacties op “Extra balen van DSB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.