Pensioengeld niet gebruiken om direct af te lossen

Geld-Euroscheine hängen an Wäscheklammern vor weißem HintergrundDe Pensioenfederatie is de koepel van alle Nederlandse pensioenfondsen. Zij zijn geen voorstander van het inzetten van pensioengelden om hypotheekschulden mee af te lossen, gedurende de opbouwfase van het pensioen. Het flexibeler inzetten van het opgebouwde vermogen zien zij wel zitten.

De Pensioenfederatie pleit ervoor om de mogelijkheid te bieden om per de pensioendatum een deel van het opgebouwde pensioen in één keer uit te laten keren. Op dit punt kan namelijk ook pas een goede inschatting worden gemaakt over de financiële positie na pensionering. Vanuit de politiek bestaat de wens om een deel van het pensioengeld tijdens de opbouw van het pensioen al in te zetten om de hypotheek versneld mee af te lossen. De oplossing van de Pensioenfederatie lijkt mij een betere.

Op het moment dat je met pensioen gaat moet je de mogelijkheid krijgen om een deel van de pensioenopbouw anders te besteden. Dit kan zijn een extra aflossing op de hypotheek, maar bijvoorbeeld ook het maken van een wereldreis of de kinderen een groot bedrag schenken. Dit lijkt mij ook nog goed voor de economie, want geld dat anders langere periode wordt weggezet, komt dan in één keer vrij.

De federatie roept de politiek op om de mogelijkheden te onderzoeken. Dit is ook goed voor de keuzevrijheid van de gepensioneerde. Gedurende de werkzame periode is er een kapitaal opgebouwd. Bied in ieder geval de mogelijkheid om het naar eigen zienswijze te besteden.

Lees ook:Kapitaal pensioenfondsen gebruiken voor hypotheken
Lees ook:Veel extra aflossingen in 2014
Lees ook:Extra aflossen geeft financiële ruimte
Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af
Lees ook:Huis in plaats van pensioen?

Eén reactie op “Pensioengeld niet gebruiken om direct af te lossen

  1. Jan Verdienen

    Het pensioengeld moet je lekker opsparen of slim investeren in een grondstof die zijn waarde houdt en nog stijgt ook. Iets als goud of zilver is altijd slim om te doen. Wel even goed kijken wanneer je erin stapt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.