Kapitaal pensioenfondsen gebruiken voor hypotheken

De Nederlandse pensioenfondsen beheren gezamenlijk 900 miljard euro. In maart van dit jaar heeft de commissie Dijkhuizen voorgesteld om pensioenfondsen geld beschikbaar te laten stellen voor het verstrekken van hypothecaire leningen. Hier zouden de pensioenfondsen, huiseigenaren en banken bij gebaat zijn, maar de politiek is er nog niet uit.


Voor Euroforum.nl heb ik een artikel geschreven over de mogelijkheid om pensioenfondsen een rol te geven in de hypotheekverstrekking. De Nederlandse banken moeten nu duur geld aantrekken op de internationale kapitaalmarkt. Hierdoor liggen de gemiddelde hypotheekrentes in Nederland hoger in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland. De Nederlandse banken krijgen niet genoeg spaargeld in de boeken om de hypotheekverstrekkingen uit eigen middelen te kunnen verrichten.

Sinds maart 2013 zijn de plannen klaar, maar de politiek is nog bezig om een standpunt te vormen. De pensioenfondsen zouden alleen geld beschikbaar stellen voor hypothecaire leningen die vallen onder de NHG. De politiek is op zoek naar nog meer zekerheden en willen banken een deel van het risico laten dragen.

De politiek mag hierin wel iets slagvaardiger zijn. De huizenmarkt blijft verder aftakelen doordat de politiek goede initiatieven niet wil steunen en zelf met belachelijke plannen komt om de huizenmarkt weer op gang te helpen.

Lees ook:Gaan pensioenfondsen hypotheken financieren?
Lees ook:Krappe kapitaalmarkt = hoge hypotheekrente
Lees ook:Hypotheekplannen van Blok niet doorgerekend?
Lees ook:Hypotheken zijn uitverkocht
Lees ook:Pensioengeld niet gebruiken om direct af te lossen

Eén reactie op “Kapitaal pensioenfondsen gebruiken voor hypotheken

  1. Adriana van Schalken | Payrolling Works

    Ben benieuwd of de overheid hier al binennkort mee aan de slag gaat, of dat ze ook deze beslissing uitstellen tot in september. In die maand willen ze ook de 6 miljard aan bezuinigingen aan gaan kondigen. Het is echter belangrijk dat er snel een pakket maatregelen komt die de woningmarkt stimuleert.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.