Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij faillissement van de bank?

Vóór 2008 stonden wij er niet bij stil, maar een bank kan failliet gaan. Dit hebben wij in Nederland bij de hand gehad in 2008 met Icesave en in 2009 met de DSB Bank. Op dit moment gaat het financieel erg slecht met SNS Reaal, waaronder onder andere de banken SNS Bank en ASN Bank vallen. Wat gaat er met de hypotheek gebeuren bij een faillissement?

Bij een faillissement bent u uw spaargeld niet kwijt en de hypotheek wordt uiteraard ook niet kwijtgescholden. Waarschijnlijk gaat de hypothecaire lening overgenomen worden door een andere bank of een verzekeraar. Deze financiële instelling zal de nieuwe contractpartij worden die de hypotheek ongewijzigd voort gaat zetten.

Afhankelijk van hoe het in de voorwaarden van de hypotheek is vastgelegd bestaat er een mogelijkheid dat er saldering gaat plaatsvinden. Dat wil zeggen dat vorderingen (spaargeld) en schulden (hypotheek) met elkaar verrekend kunnen worden. Het gevolg is dat het spaargeld verdwijnt in de hypothecaire lening. Saldering vindt niet per definitie plaats.

Bij de faillissement van de DSB Bank is bijvoorbeeld afstand gedaan van de mogelijkheid om het spaargeld met de hypotheekschuld te verrekenen.

Lees ook:Lopende schulden beïnvloeden hoogte hypotheekverstrekking
Lees ook:Hypotheek op uw huis? Opstalverzekering verplicht afsluiten
Lees ook:Hypotheek aflossen
Lees ook:De spaarhypotheek en het garantiestelsel
Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.