Hypotheek voor ondernemer… moeilijk!

Ondernemers in de rij voor een hypotheekOp Overgeld een uitgebreid artikel over hoe moeilijk ondernemers het hebben bij het afsluiten van een hypotheek. Tenminste: als ze geen stabiele cijfers over een reeks van jaren kunnen aantonen. En met de kredietcrisis zijn de banken alleen maar strenger geworden bij het verstrekken van hypotheken aan ondernemers. Die worden immers gezien als extra risico.

De strekking van één van de reacties bij het artikel vond ik wel het vermelden waard. Stel: een klein bedrijf met vijf werknemers. De werknemers krijgen van hun werkgever een werkgeversverklaring als ze een hypotheek nodig hebben. Ze hebben een vast dienstverband en een goed salaris, dus de hypotheek levert geen problemen op. De ondernemer zelf kan echter geen hypotheek krijgen want zijn cijfers zijn niet zo geweldig. Of het bedrijf bestaat nog geen drie jaar. Het verstrekken van een hypotheek aan een werknemer is dan toch evenveel risico als aan de ondernemer?

Uiteindelijk wel ja. Maar voordat het tot een faillissement komt waarbij de werknemers ontslagen worden heeft de ondernemer al een tijd een veel te laag inkomen om zijn hypotheek te kunnen betalen. De werknemers hebben bovendien recht op WW als ze niet snel een nieuwe baan vinden. De ondernemer niet dus de inkomensproblematiek voor een zelfstandige is gewoon groter. Dat weet je als je een bedrijf begint: je neemt een risico dat een werknemer niet loopt. Met een kans op een bloeiend bedrijf waar je veel aan gaat verdienen.

Het zou wel goed zijn als startende ondernemers ook weten hoe het werkt als ze een huis willen kopen. Velen zijn hier niet van op de hoogte en dan is het wel een grote teleurstelling als je een woning ziet en daarvoor een financiering gaat aanvragen.

Lees ook:Hypotheek voor ZZP’ers
Lees ook:Een hypotheek met een flex contract
Lees ook:Waar klop je aan als zelfstandige?
Lees ook:Hypotheek voor ondernemer met 1 jaar cijfers
Lees ook:Flexibel contract, en toch een hypotheek

9 reacties op “Hypotheek voor ondernemer… moeilijk!

  1. Tom van Trijen

    Banken hebben het niet zo op startende ondernemers, ben je ook nog eens 50 plus, kom je al snel in de bak afwijzingen terecht
    Je mag jezelf gelukkig prijzen als je een leuke afkoopsom heb mogen ontvangen welke ten gelde gemaakt kan worden als opstart kapitaal. Wel wrang en bijna de omgekeerde wereld. Juist de 50 plus starter heeft een rugzak aan ervaring, welke hij ten dienste van zijn op te starten bedrijf kan stellen. Maar nee de Banken preferen strakke buikjes, zwarte netkousen te korte rokjes en inkijkblousjes als onderpand voor hun leningen. De 50plus wordt afgedankt en bij het vuil neergezet. Terwijl vele bedrijven in hun handjes zouden moeten klappen wanneer ze zo’n brok levenservaring binnen kunnen hengelen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Volgens mij heb je het hier niet over een hypotheek maar over het krijgen van kapitaal om een bedrijf te starten – of vergis ik me? Hoe dan ook: ik weet niet of het met strakke buik, korte rok en inkijkbloesje wel makkelijk is om kapitaal voor het starten van een bedrijf te krijgen hoor. Volgens mij zijn banken daar sowieso niet makkelijk mee.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tom van Trijen

    Liefste Anneke, vat het niet te persoonlijk op. Ik gun je best een leuke job binnen de redactie en ongetwijfeld ben je zeer goed in je werk. Maak gebruik van je kwaliteiten zeg ik altijd. Niets mis mee als je los van functionele kwaliteiten ook een lonkende glimlach of heupwiegend loopje mee naar je werk kunt nemen. Persoonlijk had ik ook vaak het gevoel beter te presteren met een vlotte, inmemende secretaresse als ondersteuning. Vergis je niet het functioneren van een persoonlijke secretaresse is van eminent belang voor haar manager/direkteur bagataliseer dat nooit.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Anneke Ranzato (redactie)

    Huh? Ik geloof niet dat ik je begrijp Tom. Ik vond dat jij nogal denigrerend deed over vrouwen die wel startkapitaal krijgen van een bank voor een eigen bedrijf. Overigens ben ik niet in loondienst maar heb ik mijn eigen bedrijf (GeldKennis), waarvoor ik gelukkig geen startkapitaal van een bank nodig had. En ik heb geen strakke buik (working on it), draag geen korte rokjes of inkijkbloesjes trouwens. Dusssss.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Tom van Trijen

    Liefse Anneke 1000 excusjes als ik denigerend overkwam, Ik vind vrouwens juist inspirende wezens op de werkvloer, helemaal als ze de guts hebben om zelfstandig ondernemer te worden Bravo. Mooi dat je man ook in je geloofde en het startkapitaal beschikbaar stelde. Met zo’n spirit gaat dat “working on it” ook wel lukken, voor de zomer om is passen de korte rokjes en inkijkbloesjes ook weer.
    Chapeau mede ondernemer zet hem op.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Anneke Ranzato (redactie)

    Excuses geaccepteerd maar wederom is het denigrerend om er vanuit te gaan dat mijn man me het startkapitaal beschikbaar stelde. Misschien heb ik het zelf wel? Dat zou natuurlijk zomaar kunnen… zelfs als vrouw…

      /   Beantwoorden  / 
  7. Tom van Trijen

    O jeetje, ik werk me ongewild wel in de nesten he. Hoe kan ik ooit nog in een goed blaadje bij je komen. Nu vooruit dan maar, natuurlijk heb je het zelf gespaard.
    En denk er aan he “Keep on working it”
    Heel belangrijk. En trouwens…… je zat te wachten op mijn reactie, jok maar niet.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Anneke Ranzato (redactie)

    Was het weekend weg dus helaas Tommetje, ik zat niet te wachten. Maar ben blij je bij thuiskomst weer tegen te komen op m’n blog hoor! En eerlijk gezegd had ik helemaal geen startkapitaal nodig… Liep dus alleen inkomensrisico en ja, fair is fair: omdat mijn man een goed inkomen heeft kon ik het risico gemakkelijker nemen dan een kostwinner of kostwinster.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Tom van Trijen

    Lieve Anneke, Geeft helemaal niets eerlijkheid is een deugd. Ik weet zeker dat je man harstikke trots op je zelfgeceerde job is, dat zou ik ook zijn. Zolang jij je gym en het op de calorieen letten maar niet versloft en er een beetje verzorgd uit blijft zien zal hij zeker trots op je blijven. Wees maar zuinig op zo’n man.
    Toedels, Tom

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.