Wat gebeurt er met de eigen woning bij scheiding?

scheidingEen huwelijk kan gesloten worden op huwelijkse voorwaarden, maar als je niets vast laat leggen bij de notaris ben je gehuwd in gemeenschap van goederen. Bezittingen zijn na het sluiten van het huwelijk gezamenlijke eigendommen geworden. Als een huwelijk op de klippen loopt blijken de gevolgen van een gezamenlijk vermogen pas. De moeilijkste bezitting om te verdelen is de eigen woning.

Hypotheken worden tegenwoordig vrijwel allemaal afgesloten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is niet voor niets! Bij gedwongen verkoop van het huis is het mogelijk om een eventuele restschuld over te laten nemen. Door NHG in de hypotheek op te laten nemen, sluit je eigenlijk een verzekering af. De hypotheekbank zal deze extra zekerheid belonen door een rentekorting te geven op de hypotheekrente . De laatste jaren is er vaker een beroep gedaan op de NHG-regeling in vergelijking met de tientallen jaren daarvoor. In veel gevallen in het kader van een scheiding.

Wie krijgt het huis na de scheiding?
In de praktijk blijkt vaak dat geen van de beide partners het huis alleen op naam kan krijgen. Huizen worden namelijk vaak gekocht op twee inkomens. Zelfs in het geval het huis wel gekocht is op één inkomen, is het huis toch niet te betalen voor één van de eigenaren. Dit wordt veroorzaakt doordat er na de scheiding partneralimentatie verschuldigd is door de meest verdienende ex-partner. Het huis verkopen is dan de enige optie. Als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde, kunnen er problemen ontstaan.

Maak goede afspraken met de bank
Je mag je huis niet zonder toestemming van de bank verkopen met een restschuld. In het geval je huis een onderwaarde heeft, doe je er verstandig aan om de bank actief te betrekken bij het zoeken naar een oplossing. Indien je een beroep kunt doen op NHG, moet je hetzelfde doen. Om een beroep te kunnen doen op kwijtschelding van de restschulden, moet jij je strikt houden aan de voorwaarden die gesteld worden. Banken en hypotheekadviseurs weten wat te doen bij scheiding. Hierbij kun je hulp inschakelen van een scheidingsmakelaar. Zij weten wat de mogelijkheden zijn en kunnen je hierbij verder helpen.

Wie moet wie uitkopen?
Tot 2008 zijn de huizenprijzen hard gestegen. Bij scheiding moest de partner die in het huis bleef wonen de vertrekkende partner uitkopen. De huizenprijzen zijn inmiddels meer dan 20% gedaald. Ongeveer 1,4 miljoen koophuizen staan nu onder water. Als het huis onder water staat moet de eigenaar die in het huis blijft wonen de vertrekkende eigenaar niet meer uitkopen, maar juist andersom. De huiseigenaar die het huis op naam krijgt, neemt namelijk een schuld op naam. Hier moet rekening mee worden gehouden bij de verdeling van de bezittingen en de schulden.

Lees ook:NHG regeling verder versoberd
Lees ook:Wat gebeurt er met mijn hypotheek na een scheiding?
Lees ook:Er zitten minder mensen gevangen in hun eigen huis
Lees ook:Verzachting van de restschuld
Lees ook:Gemiddelde restschuld 2012: €60.000

Eén reactie op “Wat gebeurt er met de eigen woning bij scheiding?

  1. Patrick Muns, Alphen aan den Rijn

    Beste Juul,
    Goede blog om mensen te wijzen op een aantal zaken die op je af komen als je gaat scheiden. Goed overleg met de bank is inderdaad cruciaal, maar belangrijker nog is het inschakelen van je hypotheekadviseur. Hebben de klanten een hypotheek met NHG, dan kan hij of zij voor je uitzoeken wat jullie mogelijkheden zijn. Daarbij , als je een goede adviseur hebt, treedt deze in contact met de bank en NHG. Laat je dus begeleiden!
    P. Muns
    Het hypotheekadvies huis

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.