Banken eerder aan bel trekken bij hypotheekachterstanden?

zak met geldVolgens de AFM moeten banken actiever klanten wijzen op betalingsachterstanden die ontstaan en de gevaren die hier aan kleven.

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat banken stappen hebben gezet om probleemhypotheken te voorkomen, maar ze moeten nog alerter zijn. Ze moeten hun klanten eerder bij de hand nemen om te voorkomen dat er betalingsproblemen ontstaan. Executieveilingen moeten voorkomen worden om te lage opbrengsten bij de gedwongen verkoop te voorkomen. Banken hebben er alle baat bij om probleemhypotheken te voorkomen.

Ik vind wel dat de AFM wel te sterk de nadruk legt op de bankensector. Huiseigenaren hebben in het verleden een huis gekocht met daaraan gekoppeld een hypotheek. Aan de hypotheek kleven verplichtingen waar beide partijen zich aan moeten voldoen. De huiseigenaar moet maandelijks een bedrag betalen, zoals contractueel overeen gekomen.

De huiseigenaar is maandelijks verplichting om het verschuldigde bedrag te voldoen. Een termijn overspringen heeft tot gevolg dat er een achterstand is ontstaan. De klant van de bank moet vervolgens met de bank in overleg gaan om te zoeken naar een oplossing. De bank heeft hierin zeker een taak, maar is niet verantwoordelijk voor ontstane achterstanden.

Lees ook:Banken moeten meedenken bij betalingachterstanden hypotheek
Lees ook:Welke verzekeringen moet je afsluiten naast je hypotheek?
Lees ook:Stormloop op hypotheken
Lees ook:Variabele hypotheekrente naar nul?
Lees ook:Hypotheekrente vooruit betalen

2 reacties op “Banken eerder aan bel trekken bij hypotheekachterstanden?

  1. David G. Williams

    Een belangrijke vorm van veiligheid wordt gevormd door depositogaranties: toezeggingen van een betrouwbaar geachte partij (in Nederland DNB , in de Verenigde Staten de Federal Deposit Insurance Corporation ) dat in geval van een faillissement van een bank rekeninghouders (onder voorwaarden, en meestal tot een bepaald maximum) schadeloos gesteld zullen worden. Hiermee poogt men een bank run te voorkomen. Of dat zal slagen, zal echter niet bij voorbaat gegarandeerd kunnen worden. De ervaring leert dat dit niet steeds het geval is: zie hierboven genoemde banken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.