Wat gaan we doen dan?

Het moment waarop er een concrete beslissing genomen gaat worden over een aanpassing in het fiscale systeem rondom de eigen woning lijkt steeds dichterbij te komen. Niet voor de zomer ongetwijfeld, aangezien het geen maatregelen zijn die een demissionair kabinet mag nemen. Maar daarna… zal het toch niet lang meer duren voordat er knopen doorgehakt gaan worden lijkt me. Er schijnen verschillende bezuinigingsvoorstellen te circuleren in Den Haag, die behoorlijk gefocussed zijn op de woningmarkt. Beperking van de hypotheekrenteaftrek, in diverse varianten, maar ook een ander systeem van huurbepaling.

Voor deze blog ben ik natuurlijk het meest geïnteresseerd in de fiscale behandeling van hypotheken, in de toekomst. Wat zal het worden? De varianten die in dit FD-artikel staan zijn:

  • Hypotheekschuld overhevelen naar box 3. Blijft de woning zelf dan wel in box 1, met belastingheffing over het eigenwoningforfait? En de schuld naar box 3… dat zou dan betekenen dat er 1,2% belastingvoordeel over de hypotheekschuld zou gelden. Maar alleen als er vermogen tegenover staat, of kan de belastingheffing in box 3 dan ook negatief uitkomen? Ben ik wel nieuwsgierig naar, de verdere uitwerking. Al wordt in Haagse kringen eigenlijk al gesteld dat deze oplossing niet gekozen zal worden, vanwege de heftige gevolgen voor bestaande woningbezitters, en daarmee voor het consumentenvertrouwen en de woningmarkt.
  • Hypotheken fiscaal niet meer als aflossingsvrij beschouwen, ook al zijn ze dat in de praktijk wel. Daarmee ontstaat een afnemende hypotheekrenteaftrek door de jaren heen. Stimuleer je ook mee dat mensen inderdaad echt gaan aflossen, want de huidige hypotheekvormen zijn eigenlijk allemaal gebaseerd op die doorlopende maximale aftrek van de hypotheekrente.
  • Invoeren van een vlaktaks, waardoor de belastingvoordeel over de betaalde hypotheekrente voor de hoogste inkomenscategorieën veel lager is dan voor Jan Modaal.

Persoonlijk zie ik wel iets in het middelste voorstel. Het is immers toch eigenlijk vreemd dat je door de fiscale regeling gestimuleerd wordt om een zo hoog mogelijke schuld aan te houden. Komen de lineaire en annuïteitenhypotheek, lekker simpel, ook weer eens in beeld.

Lees ook:Hypotheek stiekem duurder
Lees ook:Eigen geld in je huis
Lees ook:Wat vind jij van maatregelen hypotheekrente?
Lees ook:Sneuvelt aftrek hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheek?
Lees ook:Kant en klare oplossing

2 reacties op “Wat gaan we doen dan?

    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Constructieve bijdrage Willem! Wat vind jij dan wél?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.