Dacht je dat de polis onbelast zou uitkeren…

Jos Koets heeft de pers behoorlijk gehaald met zijn kruistocht over het al dan niet onbelast zijn van de uitkering uit een KEW, SEW of BEW. Voor de kapitaalverzekeringen en het banksparen zijn immers fiscale regels opgesteld, waardoor de vermogensopbouw plaatsvind in box 1 in plaats van in box 3. Tijdens de looptijd wordt er – tot de geldende vrijstellingsbedragen – geen belasting betaald en als er aan de voorwaarden voldaan is, ook niet op het moment van uitbetalen. Er blijkt alleen onduidelijkheid te zijn rondom het al dan niet van toepassing zijn van de vrijstelling in box 1, als de 30 jaarstermijn van de hypotheekrenteaftrek al verlopen is. De AFM heeft hierover eens een uitspraak gedaan, maar het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst kunnen er eigenlijk geen helder antwoord op geven. Het zou toch behoorlijk naar zijn als je dacht in 2040 een belastingvrij bedrag te ontvangen voor het aflossen van je hypotheek, en dan blijkt dat de vrijstelling helemaal niet meer van toepassing is!

De crux zit hem in de regel dat de vrijstelling voor de KEW/SEW/BEW beperkt wordt door de hoogte van de eigenwoningschuld.De eigenwoningschuld is niet persé gelijk aan de hoogte van je hypotheek… de eigenwoningschuld is de schuld waarover je de rente fiscaal kunt aftrekken. In eerste aanleg is dat dus de schuld die je voor aanschaf, verbetering onderhoud van de eigen woning bent aangegaan. Die kan beperkt worden door de bijleenregeling, maar de maximale termijn voor de aftrek van de hypotheekrente is 30 jaar. Na afloop van die 30 jaar is de hypotheek geen eigenwoningschuld meer: de hypotheekrente is niet meer aftrekbaar. En als de hypotheek geen eigenwoningschuld meer is…. betekent dat dan ook dat de vrijstelling er niet meer is?

Het kan makkelijk gebeuren. Je hebt een huis, een hypotheek van € 200.000 en in 2001 begint de 30jaarstermijn te lopen. In 2010 verhuis je naar een duurdere woning, met een eigenwoningschuld van € 300.000. Daarvan loopt de fiscale aftrek van de hypotheekrente voor € 200.000 af in 2031, en voor de andere € 100.000 in 2040. Je sluit er een spaarpolis bij die in 2040 een bedrag van € 200.000 uitkeert. Met het vervallen van de aftrek is rekening gehouden, toch is ervoor gekozen om de polis tot 2040 te laten lopen. De vraag is nu: op het moment van uitkeren, in 2040, is er nog maar een eigenwoningschuld van € 100.000. Is de uitkering uit de polis nu ook slechts vrijgesteld tot € 100.000, of kan de hele uitkering belastingvrij ontvangen worden?

Meer details vind je in het artikel van Jos Koets zelf, en dat van HarrieJan van Nuenen. Ik ben benieuwd naar de uitkomst!

Lees ook:Voordelig schenken aan de kinderen
Lees ook:Dubbele fiscale aftrek!
Lees ook:Hypotheek stiekem duurder
Lees ook:Ff uitleggen: eigenwoningforfait
Lees ook:Verzachting van de restschuld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.