Gewurgd door je hypotheek

Afgelopen maandag was het geloof ik bij Tros Radar, een nieuwe kreet in de serie van de woekerpolissen: de wurghypotheek. Ook hier hebben we het over een financieel product dat je al hebt, en dat je veel teveel geld kost. Hoe dat komt? Nou ja, je hebt een hypotheek, de rentevastperiode loopt af, dus die moet verlengd worden. Je krijgt een voorstel van de bank om die hypotheekrente te verlengen. Alleen staan daar rentepercentages in die véél hoger zijn dan de laagste in de markt. Het verschil is zó groot, dat je graag zou willen overstappen naar een andere bank. Omdat de kosten die je daarvoor moet maken, van de notaris enzo, gemakkelijk goedgemaakt worden door de lagere lasten bij die ander.

Dan komt het wurggedeelte: je komt niet weg bij je oude bank! Niet omdat die je niet wil laten gaan, maar omdat andere banken jouw hypotheek niet willen accepteren. Zelfs als je hetzelfde inkomen hebt – of nog wat hoger inmiddels – als bij het afsluiten van de hypotheek die je nu hebt. Hoe kan dat? Daar komen we bij de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, die vorig jaar augustus is ingegaan. Volgens die gedragscode kun je op je inkomen veel minder lenen dan voorheen. Dus zegt de bank waar je naartoe wilt: nee sorry, je inkomen is te laag. En zo zit je vast bij je huidige bank. Met een veel te hoge rente.

Het grappige is, dat in diezelfde Gedragscode een stukje is opgenomen waarin staat dat bij oversluiten een uitzondering geldt. Dat de bank, zolang je de hypotheek niet met meer verhoogt dan de kosten van het oversluiten, meer hypotheek mag verstrekken dan volgens die inkomensregels. Alleen die uitzondering – daarvan maken de banken liever geen gebruik. Dus zeggen ze toch ‘nee’, ook al zou het volgens de Gedragscode best mogen. Lekker dan. Dat noemen ze bij Tros Radar dan dus een wurghypotheek. Niet gewurgd door je eigen bank, hooguit uitgemolken. Wel gewurgd door al die andere banken die jouw hypotheek niet willen overnemen.

Lees ook:Speelt AFM vals?
Lees ook:Oversluiten hypotheek nog steeds populair
Lees ook:Geen opeethypotheek meer op het menu
Lees ook:AFM zegt nee
Lees ook:Remmen zorgt voor files

0 reacties op “Gewurgd door je hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.