Risico vertaald in hypotheekrente

Natuurlijk zie ik vaak berichten van geldverstrekkers over wijzigingen in de hypotheekrente. Doorgaans is zo’n wijziging een verhoging voor alle rentevastperiodes, of een verlaging. Soms worden er maar enkele rentevastperiodes aangepast, en ook komt het weleens voor dat bijvoorbeeld de hypotheekrente tot 10 jaar vast verlaagd wordt, en dat je voor langer vast meer moet gaan betalen. Of andersom. De rentewijziging die ik vandaag zag was echter nog anders van opzet.

De insteek is nu: de hypotheekrente gaat omlaag voor hypotheken waarbij tot 100% van de executiewaarde verstrekt wordt, maar omhoog voor de zogenaamde tophypotheken – verstrekking boven de 100% van de executiewaarde. Zo’n samenstelling van een rentewijziging heb ik volgens mij nog niet eerder gezien.

Het is natuurlijk goed te verklaren. Banken willen het liefst zo min mogelijk risico lopen op een hypotheek. Hypotheken die zonder NHG verstrekt worden zijn een risico voor de bank. Het risico dat ze een deel van hun geld niet terugkrijgen als de woning verkocht wordt tegen een lagere prijs dan de hoogte van de hypotheek. Dus prijzen ze zich graag uit de markt voor hypotheken boven de executiewaarde, maar willen ze wel interessant zijn voor de klant die minder dan de executiewaarde nodig heeft.

Lees ook:Rentebericht: hypotheekrente week 14 – 2012
Lees ook:Lange rentevastperiodes verder omlaag
Lees ook:Korte en lange hypotheekrente nog meer uit elkaar
Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente
Lees ook:Florius verlaagt alleen voor NHG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.